„Kindlalt on suurenenud ekskursioonid Eestis. Sihtkoht on oluliselt muutunud — käiakse rohkem Viljandis, Rakveres, Kirde-Eestis ja loodusradadel, “ öeldi Delfile Tallinna 21. keskkoolist. Suurenenud on ka laste arv, kes ekskursioonidest osa ei võta ning neile leitakse siis koolis tegevust.

Tihti kombineeritakse ka ekskursioonile minejate rühm kokku mitmest klassist. „Meil läheb põhikooli 8. ja 7. klass Rootsi,“ rääkis Noarootsi Gümnaaisumi õppealajuhataja. „Kui ikka väga vaja on, saame vallast ka toetust, meil on väga lastesõbralik vald.”

Võru Kreutzwaldi Gümnaasiumi direktori sõnul ei ole nende koolis kunagi välismaal ekskursioonidel käidud. „Meie kooli suundumus ei ole üldse selline olnudki, me ei arva, et peaksime välismaal õpilastega käima, koduümbruse tundmaõppimine on palju olulisem,“ arvas direktor. Ka tema sõnul on majanduslangus mõju avaldanud ning kahepäevaste ekskursioonide asemel tehakse ühepäevaseid väljasõite.

Mitmed lapsevanemadki tunnistasid Delfile, et isegi kui osa klassist tahab ekskursioonile minna, on raske rühma komplekteerida, kuna paljud peavad hinda liiga kalliks.  “Minu poja klassil oli ka alguses plaan kaugemale minna, aga kuna raha oleks liiga palju läinud, otsustati Rootsi minna,” rääkis Tartu gümnasisti ema. “Kaks klassi lähevad koos, kuna kõik ei saa osaleda.”

Tallinna ühe kuuenda klassi õpilased organiseerisid lastevanemate abiga endale ise reisi Saaremaale, kuna osalejate vähese huvi tõttu ähvardas ekskursioon üldse ära jääda.