Eelmisel nädalal ostis Riigi Kinnisvara Aktsiaselts Haapsalu rikkaimalt ärimehelt ja Res Publica suurrahastajalt Koit Uusilt 13 miljoni krooni eest Uuemõisas asuvad endised KEKi hooned, kirjutab SL Õhtuleht.

Järgmiseks õppeaastaks kolib sinna sisse Taebla kutsekeskkool. Maja renoveerimine maksab kokku 80 miljonit krooni. Kool hakkab kandma Haapsalu Kutsehariduskeskuse nime.

Haridus- ja teadusministeeriumi koolivõrgu büroo juhataja Teet Tiko sõnul polnud Taebla kutsekoolil endises hoones enam võimalik jätkata. Puuduste tõttu jäi kool välja ka Euroopa Liidust raha saavate kutseõppeasutuste nimekirjast ning kiiret rahasüsti sinna polnud ette näha.

Tiko sõnul on tegemist katseprojektiga. „Niisugust pretsedenti, et me ühe kooli lausa teise kohta tõstaksime, tulevikus enam ette näha pole. Kasutasime ju ühe kutseõppeasutuse kordategemiseks sisuliselt laenuraha ja eraõiguslik-juriidilist asutust — Riigi Kinnisvara Aktsiaseltsi,” lisas ta.

Tiko selgitab, et lisaks sõlmiti 20 aastaks rendileping, mille järgi peab riik maksma Riigi Kinnisvara Aktsiaseltsile hoone rentimise eest kaheksa miljonit krooni aastas.

Riigi Kinnisvara Aktsiaseltsi juhatuse esimees Tiit Ottis toonitab, et objekti valis välja haridusministeerium. Pinda on kokku umbes 7000 ruutmeetrit. Ruutmeetri hinnaks tuli alla 2000 krooni.

Endise haridusministri, Keskerakonna liikme Mailis Repsi hinnangul on 80miljoniline tehing arusaamatu. „Kutsehariduse võrgukavas seal (Haapsalu lähistel) kooli ei ole, sellega olid leppinud ka kohalikud omavalitsused,” märgib ta.

Kui aga kool siiski rajada otsustati, miks siis ei investeeritud seda raha juba olemasolevasse Taebla kutsekooli, mis avati ju alles 1990ndate algul, imestab Reps. Kui eesmärk oli keskusele lähemale kolida, miks siis mitte päris Haapsallu, vaid ikkagi Uuemõisa? „Seda enam, et räägitakse avalikult, et ära ostetud ärikeskuse omanik on seotud Res Publicaga ja ärikeskus on pankroti seisus? Neid küsimusi tekib liiga palju,” rõhutab Reps.

Tema sõnul on müügitehing kasulik eelkõige hoone omanikule, kes müügi pealt miljonid teenis, riigile aga kahjulik.

Uuemõisa Investi omanik Koit Uus polnud eile SL Õhtulehele kättesaadav. Ajalehele Lääne Elu on ta öelnud, et küsis hoone müügi eest vähem, kui võinuks.

Müügitehingu taustaks on huvitav teada, et haridus- ja teadusminister Toivo Maimets kuulub Res Publicasse, nagu ka Riigi Kinnisvara Aktsiaseltsi nõukogu esimees Olari Taal. Taal elab Läänemaal Oru vallas. Ärimees Koit Uus on aga üks suuremaid Res Publica rahastajaid.