5. septembril vabastas Tallinna linnavalitsus seoses pensionile minekuga ametist Mustamäe Reaalgümnaasiumi direktori Olga Kalju. Tänavu veebruaris ei leidnud Tallinna Linnakantselei sisekontrolöri teenistus direktori tegevuses ühtegi viga, küll aga majandusjuhataja Eleni tegevuses seoses kooliruumide ebaseadusliku rendiga ning saatis korruptsioonikahtluse materjalid politseile.

18. juunil lõpetas Põhja ringkonnaprokuratuur kokkuleppemenetluse käigus kriminaalasja Eleni suhtes ning mõistis talt välja linna kasuks 1316,58 eurot ning kohustas Eleni tegema 90 tundi ühiskondlikult kasulikku tööd.

"Meile mehega ei meeldi see, et direktor Olga Kalju vabastati omal soovil pärast seda, kui ta oli inimestele toonud nii palju viletsust," pahandas Elen. "Ma tunnen direktorit 40 aastat. Mu lapsed õppisid seal koolis, mees oli seal tööõpetuse õpetaja. Esialgu ma ei uskunud, mida nad kooli kohta kirjutasid. Aga nüüd, kui mu pere sellega silmitsi seisis, siis usun."

Eleni sõnul teadis direktor täpselt, et kooliruume üüriti sularaha eest välja. "Kui ma seitse aastat tagasi kooli tulin, siis süsteem juba töötas," kinnitas endine majandusülem. "Mõnikord direktor koguni küsis, miks ma küsin nii vähe raha, miks ainult 1500 krooni, miks mitte 2000 krooni kuu eest? Raha sain mina ja suures osas kulutasin ka, aga direktor ütles mulle,  mida osta," rääkis Elen, et tihtipeale pidi kingitusi tegema Tallinna haridusametile. Direktor andis majandusjuhatajale nimekirja inimestest, kellele oli vaja mõneks tähtpäevaks kingitusi teha.

Valged orhideed ja kaubamaja kinkekaardid

Nii näiteks tuli haridusameti hariduskorralduse teenistuse direktorile Meelis Kondile kinkida valgeid orhideesid. "Ta sai veel paaril korral kingitusi. Näiteks jõuludeks ostsin talle Kaubamaja kinkekaarte, kui ma ei eksi, siis 5000 krooni väärtuses," rääkis Elen.

Ta meenutas veel,et kooliruumide rendirahast maksti ka kooli audiitoritele. "Olid võileivad kalamarjaga, punase kalaga, väikesed koogikesed." Ka pidi Elen olema kõikide komisjonide külaskäikude ajal kohal olema, kuna ta valdab vabalt eesti keelt, aga direktor Kalju ei osanud.

Miks ta kunagi vastu ei hakanud? "Jah, ma tundsin end ebamugavalt. Aga ma olen tema õpilane, ma ei saanud talle vastu hakata. Ja tema vallandas mind 9. juunil ühegi põhjuseta," on naine solvunud.

Vene koolil umbkeelne direktor

Uurimisel rääkis Elen direktoriga eesti keeles. "Tema ütles, Elen ära esine, räägi vene keeles. Pärast rääkisime tõlgi vahendusel. Kalju ütles, et ma valetan ning tal ei olnud rendilepingust aimugi."  

Endine koolidirektor telefonile ei vasta, kas on telefon välja lülitatud või asub see väljaspool teeninduspiirkonda.  "Nii palju kui mulle on teada, oli Kalju viimane tööpäev 7. septembril ning siis käis koolis ka haridusameti juhataja Andres Pajula," kommenteeris Elen. 

Meelis Kond: mingeid valgeid orhideesid ei olnud

"Käisin selles koolis vaid paar korda, kui kaebused ilmnesid," rääkis Kond telefoniintervjuus. "Kui ma sellistel põhjustel koolis käin, siis vaevalt keegi mulle orhideesid kingib. Ainult üks kord tõid selle kooli õpilased mulle õpetajate päeva puhul lilli ja need ei olnud valged orhideed. Ja ei mingeid kingitusi!"

Hiljem saatis Kond Delfi toimetusele kirja: "Pean sellist „infot“ absurdseks ja paljasõnaliseks ning minu au ja väärikust haavavaks. Olen üldse ajavahemikus 2009-2012 kooli külastanud kolmel korral ning mingeid kingitusi ja laia kostitamist pole kogenud."

Telefonitsi lisas haridusametnik, et kui ka pakuti teed ja kohvi, siis midagi ekstravagantset laual ei olnud. "Võileibu, kuid mitte kalamarjaga ja kohvi pakuti, siis kui viibisin seal paar tundi."

Kondi sõnul pidanud Elen rääkima oma kahtlustest vastavatele organitele. Kui toimetaja ütleb, et naist keegi ei kuula, vastab Kond: "Ja ei saagi kuulata, kuna tegemist on laimuga. Kus on need valged orhideed? Teate, mis laimamise eest tehakse? Esitatakse süüdistus. Majandusala juhataja peab teadma, mida ta teeb, aga mitte rumalusi rääkima ja fantaseerima. Iga inimene peab oma sõnade eest vastutama."

5. septembril tunnustas Andres Pajula kauaaegset koolidirektorit Kaljut aukirjaga "kooli kauaaegse ja kohusetundliku juhtimise eest." Delfi uuris, miks sai aukirja koolidirektor, kelle haldusalas toimus seaduserikkumine?

Haridusametist vastati järgmist: "Tallinna haridusamet tunnustas koolijuht Olga Kaljut kauaaegse kohusetundliku töö eest. Leiame, et kui koolijuht on oma tööd kohusetundlikult teinud juba 22 aastat, on ta seda tunnustust väärt. Direktor vastutab tõepoolest töö korralduse eest koolis, kuid politsei uurimise käigus Olga Kaljul süüd ei leitud, millega haridusamet tunnustamisel ka arvestas."