„Ükski institutsioon ei taha seal väga osaleda, keegi ei ole vaimustuses,“ tunnistas eelnõu ettevalmistamisel osalenud riigikogu põhiseaduskomisjoni liige Andres Herkel. „Me ei saa neid kuidagi kohustada osalema.“

Isamaa ja Res Publica liitu kuuluv Herkel rääkis Delfile, et eelnõus seisab praegu sõnastus „erakonnad nimetavad“, mis tähendab, et see jääb erakondade vastutada, keda nad nimetavad kontrollkomisjoni liimeks.

Ta pidas siiski positiivseks, et komisjoni hakkavad kuuluma valimiskomisjoni, riigikontrolli ja õiguskantsleri kantselei esindaja. “Igal juhul on see samm edasi,“ ütles Herkel.

Herkeli sõnul ei ole eelnõu koostamisel eeskuju võetud teiste riikide kogemustest. „Me peaksime teiste riikide praktikat paremini tundma,“ tunnistas ta. „Ei tea, et oleks praegu teistest eeskuju võetud.“

Erakondade rahastamist kontrolliva komisjoni koosseisu soovis seadusandja kaasata ka audiitorite kogu või advokatuuri esindajad, kuid sai äraütlevad vastused. Riigikogus kolmapäeval teisele lugemisele tuleva eelnõu järgi hakkavad komisjoni kuuluma erakondade esindajad, kes pole riigikogu ega valitsuse liikmed ning valimiskomisjoni, riigikontrolli ja õiguskantsleri kantselei esindaja.