"Tuleb tunnistada, et see otsus ei olnud vastuvõetud teab mis välkkiirelt," märkis Parts esmalt tänast valitsuse otsust kommenteerides, viidates enam kui aasta pikkusele Eesti uue esindaja leidmisele Euroopa Kontrollikojas.

"Mille pärast nüüd selline aastane kaalumine hea on, seda on täna raske hinnata. Seal on kindlasti positiivseid aspekte. Eks seda näitab tulevik," sõnas Parts.

Kas olete selle aasta jooksul saanud ennast vaimselt "lainele" viia, valmistuda suureks ettevõtmiseks?

Kui mulle see ettepanek rahandusministri poolt tehti, mõtlesin seda väga tõsiselt - on ju ikkagi võrdlemisi suur muutus elus ja eks siis sai vaimu natuke sättida. Olen kogu selle aasta jooksul tegelenud väga erilaadsete asjadega, sealhulgas keskendunud rohkem Euroopa teemadele, niivõrd-kuivõrd.

Ehk siis olete end uueks ametikohaks ettevalmistanud?

Kui ma selle nõusoleku andsin, tegin selle sisemise kaalumise ära. Nüüd on läinud aasta: miks see on nii palju veninud... . Peab tunnistama, et kriitika minu aadressil on jäänud mulle võrdlemisi arusaamatuks. Mis need täpsed põhjused on, eks seda teatakse konkreetselt valitsuses.

Eriti on silma paistnud sotsiaaldemokraatide kriitika. Miks on neil niivõrd suur vastuolu teie kontrollikotta mineku suhtes?

Ma isegi julgen arvata, et see konkreetne venimine ei olnud otseselt seotud minu persooniga.
Juhan Parts

Mul on väga raske spekuleerida. Pean ausalt tunnistama: sellest kriitikast, mis puudutab mind kui persooni, ei ole ma tõesti lõpuni aru saanud. Mul on paljude sotsiaaldemokraatidega suurepärased inimsuhted, mõnda tunnen pikemalt - aastakümneid -, mõnda vähem. Ma isegi julgen arvata, et see konkreetne venimine ei olnud otseselt seotud minu persooniga. Aga ma ei tahaks spekuleerida sel teemal, eks asjaosalised oskavad seda kommenteerida.

Ma ei usu seda. Tähendab, ma arvan, see ei ole lihtsalt nii: olen selles 100 protsenti kindel. See näitab, et sellist kummalist mõtlemist ikkagi Eesti poliitikas jagub.

Arvan, et seda ametikohta ei maksa üle- ega ka alahinnata. Tegemist ei ole poliitilise ametikohaga ja sellest lähtuvalt arutelu, kas keegi on ühe või teise erakonna kandidaat, näitab teatud puudusi Euroopa tundmises. Mina olen rahandusministri kandidaat, tänaseks valitsuse kandidaat. Nüüd ootab ees veel põhjalik kuulamine ja küsitlus Euroopa Parlamendis.

See on suur kadalipp: kuidas te valmistute selleks ja mida te - selgitage inimestele, kes sellest mitte midagi ei tea - tegema peate?

Kavatsen põhjalikult, väga põhjalikult, ette valmistada. Kindlasti võin öelda, et Eestit ei vea ma mitte mingil tingimusel alt, nagu ma pole teinud seda 25 aastat.

Kuulamine seisneb põhjalikus küsitlemises, mis puudutab isikut, töökäiku, samuti ka konkreetseid institutsioone. Põhiliselt uuritakse visioone ja hoiakuid, mis puudutavaid aktuaalseid Euroopa Liidu küsimusi ja väljakutseid. On ka nn "suuline kuulamine", kus Euroopa Parlamendi saadikud võivad esitada küsimusi. Peab olema valmis igasugusteks küsimusteks.

Just selleks viimaseks on valmis Euroopa Parlamendi liikmed, on teada mitmeid eriti agaraid küsitlejaid (viidates eurosaadikule Indrek Tarandile - A.P.)

Laske tulla! Kõik küsimused peavad saama vastuse. Kindlasti olen valmis. Kui jõuab kätte küsitlemise aeg, viin ennast heasse vormi.

Kuidas vorm praegu on?

Samuti hea, aga kõrgvorm tuleb ajastada õigeks hetkeks.

Kontrollikoja liikme valimist on pandud ühele kaalukausile, hinnates koalitsiooni tervist ja ka uue presidendi mainet. Mida selle peale kosta?

Oleks võinud seda (määrata Parts kontrollikotta - A.P.) teha aasta tagasi, oleks neid spekulatsioone vähem. Ega me ei tea, miks see aastane settimisaeg oli, aga vähemalt on tegu olnud Eesti taasiseseisvumise ajaloo kõige põhjalikumalt läbi kaalutud personaliotsusega. Ütlen veel kord, seda ei tasu poliitiliselt üle hinnata. Isiklikult olen tunnetanud väga suurt toetust ajakirjanikest kuni tavaliste taksojuhtideni.

Kontrollikotta kandidaadi valimine on omaette juhtum, seda on pikalt kaalutud: mina olen pigem objekt kui subjekt. Mis puudutab kriitikat minu suhtes, siis - ma tuletan meelde -, olen 25 aastat olnud Eestis vabariiklikus teenistuses, praktiliselt kogu minu tegevus, otsused ja seisukohad on olnud kõigile nähtavad. Kui on küsimusi, olen nõus ka kõigile vastama.

Kas Te olete ise valmis selleks muudatuseks ka isiklikus elus? Peate Eestist ära kolima.

See on muutus ka isiklikus elus, aga kui olen jah-sõna andnud, siis see tähendab, et olen valmis.

Kui ametikohast rääkida, siis mulle pakub huvi see, et on võimalus minna Euroopas sügavuti. Olen 25 aastat teinud Eestis tööd ja ma ei lahutaks Eestit Euroopast - oleme ammu sedavõrd seotud. Kontrollikojas on võimalik minna asjadesse sügavuti, hoida Euroopat sügavuti ja Eestit väljastpoolt. Tegemist on organisatsiooniga, kus maksavad teadmised - see on intellektuaalsele pingutusele suunatud organisatsioon, mis ei ole ainult auditeerimisega seotud.