Lisaks ei tohi pärast heakskiitmist riigikogus võtta Eesti lipu alla laevu, mille puhul on kinnitust leidnud tegelemine ebaseadusliku, teatamata ja reguleerimata kalapüügiga ja mis on kantud ebaseadusliku, teatamata ja reguleerimata kalapüügiga tegelnud laevade nimekirja, teatas keskkonnaministeerium.

Seaduste muutmise tingis vajadus tõhustada kontrolli ebaseadusliku, teatamata ja reguleerimata kalapüügi üle. Samuti on Eestil kohustus täita rahvusvahelistest kokkulepetest ja Euroopa Liidu (EL) nõukogu kalapüügikvootide määrusest tulenevaid nõudeid.

„Kuigi Euroopa Liidu määruste nõuded on Eestile otsekohalduvad ja täitmiseks, on need seaduse muudatused siiski olulised just meie ametkondadevahelise töö täpsustamiseks,” ütles keskkonnaministeeriumi kalavarude osakonna juhataja Ain Soome. “Seda eelkõige selleks, et tulevikus vältida vaidlusi teemal, kes peab astuma samme, kui mõni ebaseadusliku püügiga tegelnud ehk „musta nimekirja“ kantud laev soovib Eesti sadamasse siseneda.“

Muudatus riigipiiri seadusse on tehtud selleks, et määrata Eestis rakendusasutus, mis antud juhul on piirivalveamet, kes peaks takistama „musta nimekirja“ kantud kalalaevade sisenemise Eesti sadamatesse.

Euroopa Liit, olles Kirde-ja Loode-Atlandi Kalanduskomisjonide liige, ei tohi lubada oma sadamatesse kalalaevu, mis on kantud ebaseadusliku kalapüügiga tegelnud laevade nimekirja. Vastavad nõuded on EL siseselt kehtestatud Euroopa Nõukogu määrusega ja kehtivad kõikide liikmesriikide suhtes.

Laeva lipuõiguse ja laevaregistrite seaduse muudatus on vajalik selleks, et keelata nende laevade Eesti lipu alla võtmine, mille puhul on kinnitust leidnud tegelemine ebaseadusliku, teatamata ja reguleerimata kalapüügiga ja mis on kantud ebaseadusliku, teatamata ja reguleerimata kalapüügiga tegelnud laevade nimekirja.

Seadusemuudatused jõustuvas pärast heaks kiitmist riigikogus.