Schwede ütles telefoniintervjuus Vikerraadio saatele "Uudis+", et  Peruu vanglates kannab karistust kokku 15 Eestist pärit inimest, neist kaks on naised, oktoobri alguses kokaiini vedamisega vahele jäänud Anneli Kolk ja Anne Maarja Gross.

Schwede sõnul ütles tüdrukute kaitsja, et kuu jooksul saavad neiud karistuse. "Kaitsja on kindel, et tüdrukuid kasutati ära. Tal on ka endal kaks sama vana tütart ja ta teeb oma tööd tõesti südamega," sõnas konsul.

Vangide olukord on Schwede sõnul normaalne. Söök on küll kehv, kuid vangide sõnul ohtu elule ei ole. "Keskmiselt määratakse karistuseks umbes 8 aastat ja sellest tuleb ära kanda kolmandik kuni pool. Vabanemiseks tuleb ära maksta paarisaja eurone riigilõiv Peruu riigile. Just nii väike summa jääb karistuse lõpuks alles," selgitas Schwede.

Mitmed pikemat aega vangis istunud Eesti kodanikud räägivad Schwede sõnul hästi hispaania keelt ega plaanigi pärast vabanemist Eestisse tagasi tulla. "Ka tüdrukutele on pakutud tõlki ning side kodustega on telefoni teel olemas. Õigusriik täiesti tegutseb Peruus," ütles konsul.

Schwede lisas veel, et Peruu ja Eesti vahelise vangidevahetuse lepingu alustekst on juba olemas.

4. oktoobril tabati Cusco lennujaamas ligi kuue kilo kokaiiniga kaks noort Eesti naist, 19-aastane Anneli Kolk ja 22-aastane Anne Maarja Gross.