Konkurentsiamet tegi sotsiaalministrile ettepaneku apteekide asutamispiirangu kaotamiseks. Kehtiv piirang ei mõju konkurentsiameti hinnangul eesmärgipäraselt ja kahjustab konkurentsi. Tegemist on õigustamatu sekkumisega ettevõtlusvabadusse, teatas konkurentsiamet.

Kehtiva ravimiseaduse kohaselt ei tohi linnades uut üldapteeki avada, kui ühe olemasoleva apteegi kohta on vähem kui 3000 inimest ning maapiirkondades ei tohi lähim apteek jääda vähem kui ühe kilomeetri kaugusele.

Esialgu kehtestati piirangud selleks, et maa-apteeke kaitsta ja tagada ravimite kättesaadavus, kuid nüüd on selge, et neid eesmärke ei ole täidetud. „Apteekide asutamispiirangud on loonud olukorra, kus uute konkurentide tulek suurettevõtjate kõrvale on oluliselt pärsitud,“ ütles konkurentsiameti peadirektor Märt Ots.

Asutamispiirangust hoolimata on ravimiameti andmetel maa-apteekide arv Eestis pidevalt kahanenud. Ettevõtjad ei asuta apteeke maapiirkondades, kus see ei ole kasumlik, ning konkurents koondub ikkagi linnadesse. Seega ei aita need piirangud kaasa ravimite kättesaadavuse tagamisele ega kaitse maa-apteeke.

Apteekide asutamispiirangute kaotamise ettepaneku tegi konkurentsiamet ka juba 2009. aastal. Lisaks turuosalistele ja konkurentsiametile on asutamispiirangu kaotamist toetanud majandus- ja kommunikatsiooniministeerium, justiitsministeerium ning õiguskantsler. Kuigi varasem ettepanek leidis laialdast toetust, kehtib apteekide asutamispiirang endiselt.