Jaanilaupäev on politsei juhtimiskeskuses tavapärasest kiirem, kuna tegu on Eesti rahvakalendri suvepüha ja ka suvise pööripäevaga, mil inimestel on kaks vaba päeva. Sellel aastal järgneb pühadele ka nädalavahetus, seega põhjust pidutsemiseks on palju rohkem. Töötades juba neljandat aastat Lõuna prefektuuri juhtimiskeskuses korrapidajana olen märganud, et lisaks pühadele mõjutavad telefonile 110 laekuvate kõnede arvu kuu algus ehk palgapäevad ja kuu faas.

Kõik Lõuna-Eestist politsei telefonile 110 tehtavad kõned tulevad Tartusse, Lõuna prefektuuri juhtimiskeskusesse, kust suunatakse vastava maakonna politseinikud väljakutseid teenindama. Inimesed on mõnikord väga üllatunud, kui nende käest küsitakse asukohta. Tavaliselt vastatakse: „Kas Te siis ei näe, siit helistan!“ Selgituse peale, et täpne asukoht on segaduste vältimiseks vajalik teada, inimene rahuneb ja temaga saab edasi suhelda.

23. juuni hommikul paistis ilm suhteliselt pilvine ja tibutas vihma, seega võis oodata vähem kõnesid kui ilusa päikselise ilmaga, õhtul kell 21 tööle tulles oli aga ilm juba igati pidutsemist soosiv, mis väljendus ka kõnede hulgas.

Minu vahetus kestis hommikul üheksani. Jaaniööl oli mitmeid liiklusõnnetusi mootorratastega, kus said ka inimesed vigastada, tuli teateid väljas lamavatest joobes isikutest, peretülidest, joobes juhtidest, rahu rikkumistest ja ka palju kõnesid joobes isikutelt, kes lihtsalt soovisid Head jaanipäeva! ning tahtsid meiega vestelda ja küsimusi esitada.

Toon välja mõned tänase öö jooksul esitatud küsimused/ soovid politseile:
· Sooviksin advokaadiga rääkida!
· Pühajärve jaanitule turvafirma ülemuse numbrit?
· Kui arst ütles naisele, et viimane rasedaks ei jää, kuidas ta sai siis kaks last sünnitada, uurige välja!
· Abikaasa soovib minu kõrval magada, kuidas ma peaksin käituma?
· Kui palju läheb maksma põranda väljavahetamine?

Selliseid näiteid võib tuua veel ja veel ning need on igapäevatöös päris sagedased. Enne juhtimiskeskusesse tööletulekut ei kujutanud ma ettegi, et inimesed helistavad politseisse infoliini küsimustega ja lihtsalt nalja pärast, mistõttu võib juhtuda, et mõni reaalne abivajaja peab kannatlikult kõnejärjekorras ootama.

Selliste tühikõnede tegijaid on ka selle eest karistatud, sest 110 ei ole kindlasti napsitajate suhtlemisvajaduse rahuldamiseks, eesmärk on ikkagi, et abivajajad saaksid kiiresti oma mure edasi anda! Kokku oli ööpäeva jooksul üle 800 kõne ja neist 160 väljakutset, tabati 27 joobes juhti.

Toon siinkohal välja mõned soovitused ohvritele ja korrarikkumise või kuriteo pealtnägijatele, kuidas kiiresti ja selgelt politseile infot edastada:

Helistades politsei lühinumbril 110:

* teatage võimalikult kiiresti ja selgelt, mis on juhtunud, kus juhtus ning kes helistab;
* jääge rahulikuks ja vastake esitatud lisaküsimustele;
* jätke meelde ja öelge korrapidajale edasi sündmusega seotud isikute, sõidukite ja muude asjaolude võimalikult täpne kirjeldus, sh liikumissuund;
* ärge lõpetage kõnet enne, kui korrapidaja annab selleks loa.

Kokkuvõttes on mul hea meel, et ei laekunud ühtegi teadet surmaga lõppenud õnnetusest. Head inimesed, palun püüame teha kõik, et me ise ja pere-sõbrad-tuttavad ellu ja terveks jääksid!

Nadežda Osijärv
Lõuna prefektuuri juhtimiskeskuse korrapidaja