„Ehkki pea igas Eesti vallas on mälestuskivi represseeritute nimedega, puudub pealinnas spetsiaalne sümboolne mälestuskoht,” ütles eelnõu ettekandja, linnavolinik Lagle Parek.

„Tallinnas mälestatakse küüditamise ohvreid Linda kuju jalamil, milline paik valiti Hirvepargi sündmuste ajal välja kui hädaabinõu, sest mujale ei lubatud minna. Samas on praeguseks kommunismiohvrite memoriaal olemas nii Washingtonis kui Norilskis.”

IRL eelnõus sätestatakse, et memoriaalile väärikaima asukoha leidmiseks kutsub Tallinna linnavolikogu esimees kokku ümarlaua, kuhu on oodatud presidendi kantselei, valitsuse, linnavolikogu kõigi fraktsioonide, Tallinna linnavalitsuse, kommunismiohvrite ühenduste ja loomeliitude esindajad.

Samade institutsioonide esindajate osavõtul valitakse välja parim arhitektuurne ja kunstiline lahendus. Lõplik sõna memoriaali asupaiga ja lahenduse üle jääb Tallinna linnavolikogule.

Kommunismiohvrite memoriaali loomisele on väljendanud poolehoidu president, represseeritute ühendus Memento ja Kunstnike Liit.