Ants Pajumäe poeg Andres (25) väitis kolmapäeval sisejuurdlust läbi viinud politseiameti töötajatele, et kuulis möödunud nädala esmaspäeva õhtul isaga juhtunust, võttis ühendust oma advokaadi Mart Sikutiga ning korraldas tema abiga asjad nii, et ta saaks õnnetusejärgsel päeval oma politseinikust isa asemel vere kordusanalüüsi andma minna.

Sikutiga konsulteerimise järel otsis ta üles endise Viljandi kohtumeditsiini eksperdi ja praeguse Viljandi vangla ja Pärsti vallaarst Valter Sakki. Sakk aitaski Andres Pajumägil korraldada haiglas temalt isa asemele vereanalüüsi võtmise.

“Kuulnud isaga juhtunud liiklusõnnetusest, oletasin, et ta oli tarvitanud alkoholi, ning otsustasin teda aidata,” ütles Andres Pajumägi politseiametnikele, lisades, et tal on isaga sama veregrupp.

Siseministeeriumi pressiesindaja ütles kolmapäeva õhtul BNS-ile, et päev pärast õnnetust, kella 8 ja 9 vahel hommikul, tuli Viljandi politseisse telefonikõne, kus öeldi, et helistatakse Viljandi haiglast. Helistaja palus politseilt uut ekspertiisi saatmise saatekirja, kuna vana olevat kuhugi kadunud.

Kõneeristustest selgus, et antud ajavahemikul helistati politseisse EKE Projekti Viljandi telefonilt, Suure-Jaani politsei telefonilt ja ühelt korterinumbrilt. Kolmapäeva õhtuks ei õnnestunud politseil veel 100-protsendiliselt kindlaks teha, milliselt numbrilt tuli saatelehe-teemaline kõne.

Viljandi politsei tegi helistaja palvel uue saatelehe ning toimetas selle haiglasse. Teisipäeval kell 14.15, 15 minutit pärast õige ekspertiisi tulemuste jõudmist politseisse, saabusidki haigla vastuvõtuosakonda Ants Pajumägi poeg Andres ning Valter Sakk.

Pressiesindaja sõnul esines Andres haiglas verd andes oma isana. “Tuli välja, et haiglas Andres Pajumäelt isikut tõendavat dokumenti ei nõutud ning talt võeti veri ja viidi laborisse,” märkis pressiesindaja.

Kuna hiljem selgus, et verd ei andnud siiski Ants Pajumägi, siis andis haigla ülemarst kohe laborisse korralduse vereanalüüs peatada.

Ants Pajumägi väitis politseiameti sisejuurdluse läbiviijatele, et ta ei teadnud midagi poja plaanist teha kordusekspertiis.

Siseminister Tarmo Loodus andis politseiameti peadirektorile Harry Tuulele korralduse kolmapäeva jooksul selgeks teha, millistel asjaoludel ja kuidas üritati Viljandis purjuspäi inimese surnuks sõitnud komissar Ants Pajumägi verele kordusekspertiisi teha.

Eelmisel esmaspäeval Viljandis purjus Pajumägi ametiauto ette jäänud 20-aastane jalgrattur Erki suri järgmisel päeval haiglas. Pajumäel mõõdeti kohe pärast õnnetust 1,1-promilline joove.

Harry Tuul vabastas lahkumisavalduse esitanud Pajumägi ametist möödunud reedel.