"Ei kõiguta miski rahvusvahelise uurimiskomisjoni järeldusi," ütles komisjoni esimees Uno Laur BNS-ile.

Lauri sõnul ei näinud ta muud kui ühte huvitava kujuga liivahunnikut. "Ei olnud isegi aru saada, kuskohas see asub," tähendas ta.

Estonia hukku uurinud rahvusvahelise uurimiskomisjoni Eesti ja Soome esindajad vaatasid Tallinnas pooletunnist videolõiku vraki juures võetud veealustest kaadritest. "See oli valitud osa, mis pidi olema parim. Aga sellega ei tõenda küll midagi uut," rääkis Laur.

Komisjoni soomlastest liikmed ütlesid juba enne filmimaterjali vaatamist agentuurile STT, et nad ei oota ühtegi üllatust.

Komisjoni liige Kari Lehtola teatas pärast videolõigu vaatamist, et vrakis pole mingit auku. "Ka hea tahtmise juures ei ole võimalik auku ette kujutada, kui selles kohas olekski auk olnud, poleks laev niimoodi uppunud, nagu see uppus," sõnas Lehtola STT andmeil.

Bemise väidetud auk laevakeres on Lehtola sõnul liivast tingitud vari, käilal olevad kriimustused on tekitanud visiiri lukud.

"Filmitust saab televisiooni hea dokumentaalsaate, kuid uurijale ei selgu sealt midagi uut," oli Lehtola Bemise suhtes kriitiline.

Eesti Televisioon (ETV) maksis filmimaterjali eest 2000 dollarit ja näitab sellest osa koos komisjoniliikmete kommentaaridega kolmapäeval õhtul.

Ameerika miljonäri Gregg Bemist Estonia tuukriekspeditsioonil saatnud saksa ajakirjaniku Jutta Rabe sõnul leidsid nad sukeldumise viimasel päeval laeva paremas pardas vöörist umbes 20 meetri kaugusel liivakünka, mis võidi sinna kuhjata laevakeres allpool veepiiri oleva augu varjamiseks.

Bemis tahtis möödunud nädalal lõppenud sukeldumistega tõestada, et Estonia uppus pommiplahvatuse tagajärjel.

"Juhul, kui liivavall seal tõepoolest on, tekkis see tugevate veealuste hoovuste tõttu," kinnitas 35 aastat tuukrina töötanud Eesti Meremuuseumi teadur Veljo Mäss Eesti Päevalehele.

Eesti Televisiooni (ETV) uudisteprogrammi juht Andres Kuusk ütles BNS-ile, et algul ühe saate uurimusena kavandatud läbivaatusest kujunes üle-Euroopaline sündmus, mille vastu tunnevad huvi EBU, VOX Channel, kõik Soome ja Rootsi kanalid ning kirjutav press.

ETV maksis filmimaterjali eest 2000 dollarit (umbes 35.000 Eesti krooni) ja näitab sellest osa koos komisjoniliikmete kommentaaridega kolmapäeval õhtul.

Lehtola rääkis, et Estonia katastroofi uurijad Soomest sõidavad kogu Bemise ekspeditsioonil filmitud materjali vaatama järgmisel esmaspäeval Stockholmi. Kõik filmitu ostis Rootsi TV4.