Nimelt selgub komisjoni 17. septembri koosoleku protokollist, et komisjon pöördus politsei poole avaldusega, kus sooviti kaheksa europarlamendi valimistel kandideerinud saadiku suhtes väärteomenetluse algatamist.

Probleem on komisjoni sõnul nimelt selles, et erakonnaseaduse kohaselt lasub aruandekohuslastel lisaks valimiskampaania aruande esitamisele ka kohustus teavitada komisjoni oma kampaania rahastamiseks kasutatud arvelduskontodest.

"Seda pole teinud ükski kaheksast EP 2014 üksikkandidaadist, kes näitasid oma valimiskampaania aruandes kulutuste tegemist ja tasumist. Erakonnaseadus käsitleb arvelduskontost mitteteatamist väärteona, mida menetleb politsei- ja piirivalveamet," seisab komisjoni koosoleku protokollis.

ERJK aseesimees Kaarel Tarand kinnitas Delfile, et selline otsus tänavu suvel tõesti vastu võeti ning komisjon saatis vastava teate politseile. Politsei alustas menetlust ja on asja praeguseks viinud kohtusse.

"Komisjoni huvi ei ole olnud algusest peale niivõrd karistamine, kuivõrd selle äranäitamine, et tegu on tarbetut halduskoormust tekitava paragrahviga, millest mingit sisulist kasu ausa rahastamise tagamiseks ei ole. Et riigikogu põhiseaduskomisjon ei ole soovinud seda muuta, siis on lootus, et lõpuks kohtulahendi kaudu saab selgust selle paragrahvi tarbetuse osas," ütles Tarand Delfile.

Õiguslikult on muidugi Tarandi sõnul tegelikult hoopis põhimõttelisem see küsimus, et miks ja kuidas üldse saab üksikisikuid seaduse silmis võrdsustada parteiga. "Ja kui seda tehakse, siis miks võrdsustatakse ainult kohustuste, mitte aga ka õiguste pool," lisas Tarand.

Silver Meikar ehk üks tänavu kevadel europarlamenti kandideerinutest kirjutas täna oma Facebooki kontol, et erakondade järelvalve komisjon on teinud põhjalikku tööd ja selle tulemusena leidnud, et mitmed Euroopa Parlamenti kandideerinud üksikkandidaadid pole nõuetekohaselt teavitanud oma kampaania arvelduskontost. "Täna sain teada, et ka minu suhtes on algatatud menetlus," kirjutas Meikar.

"Minu Euroopa Parlamendi kampaania oli läbipaistvam kui ükski teine Eestis toimunu. Minu arvelduskontost teadis kogu avalikkus, veelgi enam, kodulehel avaldasin regulaarselt väljavõtteid kuludest ning kohtumistel valijatega andsin võimaluse tutvuda konto hetkeolukorraga. Kavatsen seda tõestada ka kohtus. Kui aga jätsin täitmata mingi formaalsuse, siis vastutan selle eest ja tasun trahvi," lisas vastselt sotsidega liitunud Meikar.

Europarlamendi saadik Indrek Tarand kinnitas Delfile, et tema suhtes on samuti menetlus alustatud ja hiljuti toimus ka kohtuistung. "Kohus teeb otsuse esmaspäeval, 17. novembril. Kommenteerida ma hetkel ei saa, valmistume siin eelarvemenetlemiseks, miniplenaariks ja paljuks muuks," lisas Tarand oma vastuses.

Samuti eurovalimistel kandideerinud ja nüüd kohtu alla sattunud Tanel Talve ütles aga Delfile, et tema eada ei osanud ükski üksikkandidaat seda konto numbrit korrektselt esitada. "Raske on uskuda, et nad kõik meelega seadust rikkusid, pigem peab siin olema mingi muu probleem," ütles Talve.

Kohtuistungite registri järgi on lähipäevadel veel aset leidmas kohtuistungid üksikkandidaatide Tanel Talve, Krista Mulenoki, Kristiina Ojulandi ja Imre Mürgi üle.

Erakonnaseaduse järgi on võimalik valimisliidu või üksikkandidaadi poolt valimisteks sellise arvelduskonto kasutamise eest, millest erakondade rahastamise järelevalve komisjoni on jäetud teavitamata, karistada rahatrahviga kuni 300 trahviühikut.