„Riigikogu liikme kuulumine volikokku ei ohusta omavalitsuste autonoomiat ega tekita seadusevastast huvide konfikti,” ütles põhiseaduskomisjoni esimees Ken-Marti Vaher. „Riigikogu ja kohaliku omavalitsuse üksuse volikogu ülesanded ei kattu ning kummalgi organil on oma pädevused.”

Vaher märkis, et mullu juunis heaks kiidetud seadusemuudatus annab Riigikogu liikmetele võimaluse olla enam kaasatud kohalike probleemide lahendamisse ja hoida tugevamat sidet omavalitsuses toimuvaga. „Pole põhjust seada kunstlikke takistusi osalemisele kohalikus otsustusorganis. Suutlikke kaasarääkijaid pole kunagi liiga palju, pigem on neist puudu ja enamikes Euroopa riikides sääraseid takistusi parlamendiliikmetele seatud ei ole,” lisas ta.

Riigikohtule saadetavat komisjoni arvamust toetas üheksa komisjoni liiget, üks liige jäi erapooletuks.

Riigikohus küsis põhiseaduskomisjoni arvamust, sest Kose vallavolikogu ja Lääne-Saare vallavolikogu vaidlustaid mullu 7. juunil vastu võetud seadusemuudatuse, millega kaotati Riigikogu liikmetele ette nähtud piirang kuuluda kohaliku omavalitsuse volikokku. Seadusemuudatus peaks jõustuma pärast tänavusi kohalikke valimisi 16. oktoobril.