Välismaalastele tähtajaliste elamislubade andmisega seotud asjaolude väljaselgitamise uurimiskomisjon andis riigikogule üle oma lõppraporti, milles leitakse, et kuigi Indrek Raudse äritegevus ei olnud seotud elamislubade saamiseks teenuste osutamisega, on tõendeid selle kohta, et ta oli teadlik Stelmachi vastavast äritegevusest, kirjutab BNS.

Samuti oli raporti järgi Raudse ärihuvides see, et elamislubadega seotud teenuseid välismaalastele pakuti, sest elamisload muutsid tema äriühingu klientide jaoks investeerimiskeskkonna soodsamaks. Komisjonile teadaoleva teabe põhjal palus toonane riigikogu liige Indrek Raudne siseminister Ken-Marti Vaheri nõunikult 2011. aasta juuli lõpus infot sisserände piirarvu jäägi kohta. Infot paluti kiireloomulisena.

Raudne väitis uurimiskomisjonile, et teave seondus riigikogu väliskomisjonis arutatuga. „Komisjonil on alust selles väites kahelda, sest komisjonile teadaolevalt teabe küsimisele vahetult eelnenud, samuti järgnenud ajal elamislubadega seotud küsimusi väliskomisjonis ei arutatud,“ seisab raportis.

Politsei- ja piirivalveametist (PPA) saadud andmetest nähtub, et Raudse poolt info pärimise ajal oli mitu Kooli 1/3 registreeritud äriühingute välismaalasest osanike elamisloa taotlust ettevõtluseks PPA menetluses. Raudne eitas komisjonis oma kaasabi välismaalastele elamislubade soetamisel. Samas ta möönis, et kuna kasutab äritegevuseks büroona samu ruume, mida Stelmach, siis samas ruumis äriasju ajades on ta Advisory Partners OÜ tegemistest teadlik.

„Riigikogu endise liikme Raudse poolt piirarvu jäägi ja jaotuse kohta info pärimisega seoses on komisjonil alust arvata, et see oli seotud nii Raudse äripartner Stelmachi kui ka kaudselt Raudse ärihuvidega,“ järeldas uurimiskomisjon.