Ka on hajunud vastutus, kes peab keskkonnavastaseid süütegusid menetlema — kas keskkonnainspektsioon, kohalikud omavalitsused või politsei, teatas riigikogu pressiesindaja.

„Karistusseadustiku sätted, mis näevad ette karistusi prügistamise eest, on tegelikult sisustamata ja ka järelevalve rikkumiste üle on puudulik. Sellega annab riik täna hoolimatu signaali, mille tulemuseks on üha laiemalt leviv arusaam, et loodust võib kasutada prügilaona,“ sõnas riigikogu õiguskomisjoni esimees Ken-Marti Vaher.

Komisjon pidas vajalikuks saata kiri keskkonnaministeeriumile ja keskkonnainspektsioonile selgituste saamiseks ning korralda teema edasiseks arutamiseks riigikogu õiguskomisjoni ja keskkonnakomisjoni ühisistung.

Erakonna Eestimaa Rohelised esitatud jäätmeseaduse ja karistusseadustiku muutmise seaduse eelnõu (305 SE) soovib karmistada karistusi prügi viimise eest loodusesse. Eelnõu kohaselt võib prügi ladestamise eest üle 50 liitrises mahus väljaspool jäätmekäitluskohta määrata rahalise karistuse või kuni üheaastase vangistuse.