"Artikli autorid kirjutavad väljapaistvast põhikooli eesti keele eksami keskmisest punktist, mis on 70-80 ringis. Küll aga jätavad autorid mainimata, et põhikooli lõpetaja peab valdama eesti keelt B1 tasemel – see on nn. turisti tase ehk ta peab oskama küsida teed, tellida kohvikus toitu ja vestelda ilmaga seonduvatel teemadel. Kuid gümnaasiumiastmes eesti keeles hakkama saamiseks oleks vajalik C1 tase," vahendas Raepress Kõlvarti seisukohta.

Abilinnapea hinnangul ei ole 70 punkti algtaseme eksami eest piisav, et geograafiat, keemiat ja ajalugu eesti keeles õppida. „Vene põhikoolis ei ole lastele tagatud piisavalt kõrge eesti keele tase, et nad saaksid gümnaasiumis hakkama,“ tõdes Kõlvart.

"Tekib küsimus, miks väidavad autorid, et uuringud pooldavad üleminekut, kasutades selleks 2011.aasta uuringut ja jättis tähelepanuta probleemid, mida HTM-i töörühm välja tõi,“ nentis Kõlvart. „Näiteks see, et 70% aineõpetaja hinnangul valmistab õpilastele raskusi õpikutekstide lugemine ja 79% õpetajatest arvasid, et tundmatute sõnade hulk on väga suur. Ainult 20% aineõpetajaid arvas, et klasside nõrgema poole õpilased tulevad eestikeelse aineõppega toime.“

Vale olevat ka väide, et hoolekogude taotlused üle aasta Kõlvarti sahtlis vedelesid. "Esiteks laekuvad taotlused Tallinna Linnavolikokku, mitte linnavalitsusse. Teiseks on linnavolikogu aasta jooksul olnud koolidega kirjavahetuses, täpsustades üksikasju. Linnavolikogu saatis linnavalitsusse taotlused ühe kaupa ajavahemikul 10. oktoober k.a. kuni 27. oktoobrini k.a," ütles Kõlvart.

"Kahjuks ei ole artiklist selge, kes täpsemalt hoolekogu liikmetest taotlustest rääkida keeldus, seega jääb see süüdistus õhku. Küll on aga paljudel meeles, kuidas aktiivselt oma arvamust väljendavate ning HTM-i meelevastaste lapsevanemate suhtes kriminaalasi algatati, ent mis lõpuks kuriteo koosseis puudumise tõttu lõpetati," ütles Kõlvart.

Tänane EPL kirjutab, et eile kiitis Keskerakonna enamusega Tallinna linnavolikogu heaks linnavalitsuse eelnõu, millega viis Tallinna gümnaasiumi küsivad luba õpetada ka gümnaasiumiastmes kas ainult vene keeles või vene ja eesti keeles võrdselt.

Taotluse esitanud koolideks on Tallinna Linnamäe vene lütseum, Haabersti vene gümnaasium, Tallinna Kesklinna vene gümnaasium, Tallinna Tõnismäe reaalkool ja Tallinna Mustjõe gümnaasium.