Abilinnapea Mihhail Kõlvarti sõnul oli linna erakoolide tegevuskulude rahastamise kohustuse vaidlustamise eesmärk saada õigusselgust, kas erakoolide ülalpidamine ja tasulise erahariduse tagamine on kohaliku omavalitsuse ülesanne või riiklik kohustus.

„Tänane riigikohtu otsus ütleb selgelt, et erakoolide rahastamine on riiklik ülesanne,“ märkis Kõlvart. „Tallinna linn on taotlenud, et kohtud tuvastaks, millised on riigi ja kohaliku omavalitsuse kohustused hariduse valdkonnas ning pärast nelja aastat kohtuvaidlusi oleme saanud sellele vastuse.“

Riigikohus on seisukohal, et põhiseaduse § 37 lg 2 kohaselt ei ole erakooliseaduse §-st 222 kohalikele omavalitsustele tulenev kohustus rahastada eraüldhariduskoolide tegevuskulusid käsitatav kohalike omavalitsuste olemusliku ülesandena. Tegemist on kohalikele omavalitsustele pandud kohustusega, mille rahastamine peab tulenevalt põhiseaduse § 154 lg 2 teisest lausest toimuma riigieelarvest. Seetõttu on põhiseaduse § 154 lg 1 ja lg 2 teise lausega vastuolus selliste õigustloovate aktide andmata jätmine, mis sätestaksid omavalitsuse üksustele erakooliseaduse §-ga 222 pandud kohustuste rahastamise riigieelarvest.

Tallinna linnavolikogu otsustas tänavu 12. juuni otsusega esitada riigikohtule taotluse tunnistada põhiseaduse vastaseks olukord, kus Eesti Vabariik ei ole kehtestanud regulatsiooni, mis tagaks erakooliseaduse §-s 222 sätestatud kohustuse rahastamise riigieelarvest või kui riigikohus leiab, et tegemist on kohaliku omavalitsuse kohustusega, tunnistada erakooliseadus § 222 kehtetuks.

Tallinna linn on olnud järjepidevalt seisukohal, erakoolide rahastamine on riigi poolt vabatahtlikult võetud kohustus haridusvaldkonnas hariduse omandamise valikuvabaduse suurendamiseks, mistõttu on tegemist ka riikliku ülesandega. Põhiseaduse kohaselt on riik kohustatud hüvitama kohalikule omavalitsusele riikliku ülesande täitmisega seotud kulud. Linna seisukoht oli, et rahastamisregulatsiooni kehtestamata jätmine on põhiseadusevastane ning sellest tulenevalt oli eesmärk jõuda olukorrani, kus riik kehtestab riikliku ülesande rahastamiseks kohase regulatsiooni.

Tallinna linn taotleb riigilt erakoolidele tasutud tegevuskulude hüvitamist. See lahend ei ole oluline ainult Tallinna linnale, vaid kõikidele kohalikele omavalitsustele, kes on pidanud oma teiste ülesannete arvelt tasuma riikliku ülesande täitmisega seotud kulusid. Tallinna linn on tasunud erakoolidele tegevuskulude eest perioodil 2011-2014 ühtekokku 1 992 358,93 eurot.