Kõlvart pidas laimavaks kaitsepolitsei toonase peadirektori Raivo Aegi pressikonverentsil öeldut, millest võis abilinnapea hinnangul välja lugeda, et Kõlvart võitleb Eesti Vabariigis kehtiva seaduse täitmise või selle seaduse vastu, mida kohaliku omavalitsuse ametnikud peaksid täitma, kirjutab BNS.

"Nimetatud faktiväide ei vasta tegelikkusele. Tegemist on ilmse ja tahtliku vale faktiväitega. Mihhail Kõlvart ei ole võidelnud, ei võitle ega kavatse võidelda kehtiva seaduse täitmise või selle seaduse vastu. Mihhail Kõlvart täidab kohaliku omavalitsuse ametnikuna, Tallinna abilinnapeana Eesti Vabariigi seaduseid. Mihhail Kõlvart on lojaalne Eesti Vabariigi kodanik," seisab Kõlvarti kaebuses.

Kõlvart tõdeb kaebuses, et saab isiklikult aru, et küsimuseks on niinimetatud gümnaasiumide õppekeele teema. "Juhul kui kaitsepolitseiameti peadirektor pidas silmas põhikooli- ja gümnaasiumiseadust, siis juhib kaebaja tähelepanu asjaolule, et tegemist on diskretsioonilise normiga. Nimelt sätestab põhikooli- ja gümnaasiumiseadus, et gümnaasiumi õppekeel on eesti keel. Munitsipaalgümnaasiumis või selle üksikutes klassides võib õppekeeleks olla ka muu keel. Loa muus keeles toimuvaks õppeks või kakskeelseks õppeks annab valitsus valla- või linnavolikogu taotluse alusel. Sellise ettepaneku teeb valla- või linnavolikogule kooli arengukavast lähtudes hoolekogu. Asjaolu, et keegi soovitab või ei soovita kasutada seadusest tulenevat diskretsiooniõigust, ei saa mitte mingil juhul vaadelda kui „väga aktiivset võitlema selle seaduse täitmise või selle seaduse vastu siis mis on, mis on seadus, Eesti Vabariigis täiesti kehtiv seadus, mida keegi muutnud ei ole ja mida mida riigiametnikud kohaliku omavalitsuse ametnikud iseenesest peaksid täitma“," märkis Kõlvart kaebuses.

Abilinnapea hinnangul on ilmne, et kui seadus annab valikuvõimaluse, siis on isikutel põhiseaduslik õigus antud valikut kasutada. "Sellisele alternatiivile suunatud õiguse kasutamist ei saa käsitleda seaduse ega selle täitmise vastu võitlemisena," lisas Kõlvart.

Abilinnapea leiab, et kaitsepolitsei peabavaldama kohtuotsuse jõustumisest arvates hiljemalt ühe nädala jooksul oma kodulehel www.kapo.ee vääraid andmeid ümber lükkava teadaadne tekstiga: "Kaitsepolitseiamet avaldas Mihhail Kõlvarti kohta valesid faktiväiteid ja vabandab. 12.04.2012 avaldas kaitsepolitseiameti peadirektor Raivo Aeg pressikonverentsil teadlikult valeväiteid, milles on avaldatud järgmised tegelikkusele mittevastavad asjaolud: Et Mihhail Kõlvart võitleb Eesti Vabariigis kehtiva seaduse täitmise või selle seaduse vastu, mida kohaliku omavalitsuse ametnikud peaksid täitma. Kaitsepolitseiamet vabandab, et süüdistas alusetult Mihhail Kõlvartit. Mihhail Kõlvart ei ole võidelnud Eesti Vabariigis kehtivate seaduste täitmise või seaduste vastu, mida kohaliku omavalitsuse ametnikud peaksid täitma".

Ühtlasi taotleb Kõlvart, et kaitsepolitsei korraldaks korduspressikonverentsi, millel kordaks oma veebilehel avaldatud vabandust.

Tallinna halduskohus langetab Kõlvarti kaebuses otsuse kolmapäeva õhtul.

Tegemist on juba teise kohtuasjaga, mille Kõlvart on kaitsepolitsei vastu algatanud. Tallinna halduskohus ei rahuldanud märtsi alguses Kõlvarti kaebust, mille viimane esitas kaitsepolitsei peale seoses enda mainimisega kapo aastaraamatus. Kohus jõudis järeldusele, et kaitsepolitsei aastaraamatus Kõlvarti kohta esitatud andmed ei ole ebaõiged.

Kohus tõdes, et Mihhail Kõlvart on koolireformi teemal oma seisukohti erinevates meediakanalites küllaltki aktiivselt avaldanud ning need on üldteada. Mihhail Kõlvarti kui kõrge ametniku tegevuse kohta aastaraamatus antud hinnangud ei ole kohtu arvates ebakohased ega teota Kõlvarti au ja head nime.

Kohus asus seisukohale, et Kõlvarti kohta kaitsepolitsei 2011. aasta aastaraamatus esitatud faktiväited on õiged ning selles esitatud väärtushinnangud on kohased ja põhjendatud.

Pärast lahendit teatas Kõlvart, et viib vaidluse ringkonnakohtusse.

Kõlvart esitas mullu 7. mail Tallinna halduskohtule kapo peale kaebuse seoses enda mainimisega kapo 2011. aasta aastaraamatus. "Minu nime nimetamine kaitsepolitseiameti aastaraamatus on minu jaoks minu õiguste riivamine," selgitas Kõlvart lühidalt kaebuse täpsemat sisu. "Teiseks siin on terve rida faktiväiteid, millega ma ei ole nõus, nagu näiteks varjatud vastutegevus ja varjatud kontaktid Venemaa saatkonna esindajaga," lisas Kõlvart.