Mihhail Kõlvart esitas kaebuse kaitsepolitsei 12.04.2012 pressikonverentsil avaldatud ebaõigeid andmeid sisaldava teabe ja kaebaja isikuandmete avaldamise õigusvastasuse tuvastamiseks ning toimingu õigusvastaste tagajärgede kõrvaldamiseks. Alternatiivselt taotles Kõlvart ka mittevaralise kahju hüvitamist kohtu äranägemisel, teatas Tallinna halduskohus.

Halduskohus otsustas, et kaebus on kõigi nõuete osas alusetu ja tuleb jätta rahuldamata.

Kohus leidis, et kapo ei ole pressikonverentsil süüdistanud Kõlvartit õiguserikkumise, rääkimata kuriteost, toimepanemises, kui rääkis kaebaja poolt kehtiva gümnaasiumides eestikeelsele õppele ülemineku seaduse vastu aktiivsest võitlemisest.

Samuti tuvastati, et Kapol oli seaduslik alus pressikonverentsil aastaraamatut tutvustada ja sellega seoses pressiesindajate küsimustele vastamisel kaebaja isikuandmeid töödelda ehk nimetada tema ees- ja perekonnanime. Kohus leidis, et Kapo ei ole esitanud pressikonverentsil kaebaja kohta faktiväiteid, sealhulgas valesid faktiväiteid. Kapo väljaöeldu näol on selgelt tegemist väärtushinnanguga, mis ei ole ebakohane ega halvustav ja mille ümberlükkamine ei ole võimalik.

Kohus mõistis Kõlvartilt kaitsepolitseiameti kasuks välja menetluskulud summas 2300 eurot, mis on umbes kaks kolmandikku kapo taotletud menetluskuludest. Kohus leidis, et menetluskulude väljamõistmine on põhjendatud, kuna Kõlvart ei ole tõsiselt suhtunud kompromissi otsimisse, mis oleks vältinud pikka kohtumenetlust ja vähendanud mõlemapoolseid kulutusi.

Kohtuotsuse võib Tallinna ringkonnakohtule edasi kaevata 30 päeva jooksul.