Uuringu tulemuste järgi võtab Tallinnas ülekaaluka võidu Keskerakond, teatas Delfile AS Turu-uuringute uuringujuht Tõnis Ormisson.

Kui Keskerakonnale lubas oma toetuse anda 32 protsenti valimisealistest tallinlastest, siis teisele positsioonile jäävat Reformierakonda toetaks rohkem kui poole vähem — 14 protsenti — tallinlastest.

Keskerakonna ülekaalu taga on selgelt mitte-eestlastelt saadav toetus. Kui eesti rahvusest tallinlaste hulgas kerkib Reformierakond 21-protsendise toetusega napilt Keskerakonna ette, jättes viimase 19 protsendiga toetusega teiseks, siis mitte-eestlaste hulgas on Keskerakond 47% toetusega konkurentsitu liider.

Kuna uuring näitab ka, et 13 protsenti valimisealistest pealinlastest on selgelt väljendanud oma soovimatust üldse kellelegi häält anda ning 19 protsenti ei ole oma selget valikut öelnud, ei saa tulemused väga täpselt kajastada tegelikku valimistulemust.

Kui siiski üritada teha kohmakas kalkulatsioon võimalike valimistulemuste kohta, peaksime uuringutulemustest kõrvale jätma need tallinlased, kes lubavad jätta hääletamata, ning eeldama seejuures, et septembris veel kõhelnute hääled võiksid jaguneda sarnaselt üldistele toetusproportsioonidele.

Sel juhul koguks Keskerakond Tallinnas 47 protsenti häältest, jättes Reformierakonna 21 protsendiga teisele ning sotsiaaldemokraadid ühes Rahvaliiduga kümneprotsendise toetusega kolmandaks. Res Publica koguks sellisel juhul seitse ning Isamaaliit kuus protsenti häältest. Seega viitavad ka uuringutulemused seekordsete valimiste ühele võtmeküsimusele Tallinnas — kas Keskerakond võtab Tallinna volikogus enamuse või mitte?

Turu-uuringute AS küsitles vahemikus 16. september kuni 6. oktoober 982 Eesti elanikku vanuses 15-74, kellest 281 olid valimisealised tallinlased.