“Ilmselt on selle üheks põhjuseks ka hormonaalsete rasestumisvastaste vahendite tarvitamisega seotud müütidega, mida püüamegi kummutada,” rääkis Ida-Tallinna keskhaigla naistenõuandla juhataja Kadri Palo täna toimuvast naiste tervise päevast.

“Me proovime selgitada, miks rasestumisvastaseid vahendeid kasutama peab,” nentis Palo Delfile, et väga paljud naised loodavad lihtsalt, et nemad soovimatult ei rasestu.

Arsti sõnul on noortel naiste teadlikkus rasestusmisvastaste vahendite suhtes tunduvalt kõrgem kui keskealistel.

“Õnneks meil abortide arv kogu aeg väheneb ja see on hea näitaja, aga siiski on see päris suur,” sõnas ta.

Möödunud aastal tehti Eestis kokku 9693 aborti, neist tahtlikke aborte 7542, selgus Statistikaameti värsketest andmetest. Aasta varem, 2008. aastal oli aborte kokku 10 699.

Palo kummutas ka müüdi, et naistearsti juurde pääsemine on väga vaevaline. “Pikad on järjekorrad konkreetsete arstide juurde. Kui lihtsalt arsti juurde tulla, siis järjekorrad nii pikad ei ole,” selgitas ta, et võimalik on tulla ka ämmaemanda vastuvõtule, kuhu järjekorrad on tunduvalt lühemad. “Kui ämmaemand leiab mõne kõrvalkalde, siis ta organiseerib kindlasti ka arsti vastuvõtu,” kinnitas Palo, et probleemid ei jää märkamata.

Täna kell kolm ootab Ida-Tallinna keskhaigla oma õuele kõiki naisi, keda huvitab oma tervis. Haigla avab naise tervise päeval 100 naistearstide tasuta nõustamist samaks päevaks ning veel 100 lähiajaks. Nõustamiste eesmärgiks on jagada teavet eeskätt rasestumisvastaste vahendite ja vaktsiinide teemal, soovi korral kirjutatakse rasestumisvastase vahendi retsept. Võimalus on küsida kõiki küsimusi, mis naisi huvitavad.

Naistekliiniku ees toimuval üritusel osaleb neli noort meest — lauljad Koit Toome ja Uku Suviste ning naistearstidGabor Szirko ja Konstantin Ridnõi Ida-Tallinna Keskhaiglast.