Kihelkonna vallavanem Jüri Saar ütles, et mõnevõrra kummalise olukorra tekitab väikesaarte seaduse säte, mille järgi peavad kõik Eesti püsiasustusega saared kokku kutsuma elanike üldkogu, kus omakorda valitakse saarevanem, kirjutab Oma Saar.

Kui Ruhnus, Kihnus ja ka näiteks Abrukal on kümneid elanikke ja ses mõttes üldkogul ka suurem valik, kelle hulgast saarevanemat valida, siis Vilsandil on püsielanikke vaid kolm.

Endine majakavaht ja praegune Vilsandi ilmajaama töötaja Avo Piisk oli aastaid saare ainus püsielanik. Mullu jäi paikseks ka näitekirjanik Jaan Tätte, kes töötab saarel ka riigi esindajana — saarevahina.

Kolmas püsielanik on teine ilmajaama töötaja Karl Teär. Vallavanem Saare sõnul on Vilsandil elanikke registri järgi tegelikult küll paarkümmend, kuid seadus seab saarevanema ametit pidavale inimesele ühe olulise nõude — ta peab saarel elama alaliselt või peamiselt.

Ja ka saare üldkogu koosolekust saavad osa võtta ainult saare püsielanikud.

Kihelkonna vallavolikogu esimehe Rene Reinsoo sõnul oleks loogiline, kui saarevaht ja -vanem oleks üks ja sama isik.

Jüri Saar arvas, et Vilsandil võiks üldkogu funktsiooni täita iga kahe aasta tagant toimuv kõigi saare kinnisvaraomanike kokkusaamine. Kuidas täpselt Vilsandil aga toimitakse, näitab Saare sõnul aeg.