Eesti Ekspress kirjutas täna loo sellest, kuidas üks erakonnaväline isik on andnud vähemalt ühele linnavolikogu liikmele lepingu, mille kohaselt too saab 200 000 krooni, kui hääletab vastavalt erakonnavälise isiku käsule. Vähemalt kolmest samasuguse lepingu saanud inimesest tuli luua "põrandaalune" fraktsioon.

Matusihis sai 2009. aasta kohalikel valimistel 439, Derjugina 685 ja Diptan 299 häält. Kõigi kolm on üsna noored ja nende jaoks on linnavolikogu liikmeks valitud saamine senise elu säravaim saavutus. 

Matusihis on ka Tallinna Vee-ettevõtjate Järelevalve Sihtasutuse nõukogu liige ning Derjugina Ettevõtluse Toetamise ja Krediidi Haldamise Sihtasutuse nõukogu liige. Delfile on viidatud, et kuna linnavolikogu liikmed ei saa olla linnaametnikud, siis on Keskerakonna jaoks linnaasutuste nõukogude kohad ühed vähesed Keskerakonnale kättesaadavad võimalused osta saadikute truudust rahva rahaga.

Kes võiks olla erakonnaväline isik, kes taoliste meetoditega omale volikogus hääli ostab? Delfile on viidatud, et tegemist võib olla ühe ärimehega, kellel on tema teiste äride seas olnud kinnisvaravaldkonnas tegutsedes kontakte ka Tallinna linnaga. Tal oli mitu aastat linnaga ühe kinnisvaraobjekti üle tüli, mis lõppes aga sel kevadel ärimehe ja linna vahel sõlmitud lepinguga.

Antud ärimehele lähedalseisev isik, kes varem on olnud linnavolikogu liige, nimetas antud ärimehe seostamist volikogu saadikute äraostmisega laimuks, ent kinnitas samas, et teab ärimeest sama hästi kui oma abikaasat ja võib sajaprotsendiliselt kinnitada, et ta pole selle looga seotud.

Tallinna linnavolikogu Keskerakonna fraktsiooni juht Toomas Vitsut lausus, et jutte äraostetud saadikutest on ennegi räägitud, ent enne dokumentide nägemist ta neid tõsiselt ei võta. Kes võiksid olla äraostetud saadikud ja kes võiks olla äraostja, Vitsut spekuleerida ei soovinud.