Riigikohus jättis aprilli lõpus muutmata 28-aastasele mehele alama astme kohtus mõistetud nelja-aastase vangistuse, mille järel pidi ta siirduma vanglasse karistust kandma.

“Kuna ta vanglasse ei ilmunud, kuulutas Põhja prefektuuri Ida politseiosakond ta kohtu taotlusel alates esmaspäevast tagaotsitavaks,” ütles Põhja prefektuuri pressiesindaja Madis Tilga BNS-ile.

Süüasi läbis enne riigikohtu aprillikuist lahendit kõik kohtuastmed mitu korda ning erinevad kohtud langetasid tema suhtes nii õigeksmõistvaid kui ka süüdimõistvaid otsuseid.

Lõpuks jäi ta siiski süüdi ja sai nelja-aastase vanglakaristuse. Tema kaaskohtualune Kaido Raudla (29) kannab sama asja eest juba vanglakaristust.

Keskkriminaalpolitsei süüdistuse järgi üritasid partnerid Kolumbias tegutsenud kaasosalisega 1999. aasta märtsis toimetada Eestisse rahvusvahelise kullerpostifirma DHL-i postipakiga umbes 70 grammi kokaiini.

Süüdistuse järgi leppis 28-aastane süüalune 1999. aasta veebruaris Kolumbias Bogotas kokku oma tuttavaga, kes nõustus Eestisse kokaiini saatma.

Ta sõbra Raudla ülesanne oli leida Eestis inimene, kellele Kolumbiast DHL-i postipakk koos kokaiiniga adresseerida, ning keegi, kellele narkootikumid müüa.

1999. aasta märtsi keskpaigaks leppisid Raudla ja partner kokku, et pakk saadetakse Paldiskis elavale Siimo Paimetsale ning narkootikumid ostab ära Argo Põllu. Paimets ja Põllu pääsesid kohtust, kuna nende süü jäi eeluurimisel tõendamata.

1999. aasta 19. märtsil sisenes Bogotas DHL-i kontorisse uurimisel tuvastamata jäänud mees, kes andis firma töötajatele üle ümbriku, millel seisis aadress Kivi 8-1, Paldiski, Estonia, Siimo Paimets.

Ümbrik ja selles olnud sünnipäevakaart ning 70 grammi kokaiini oleksid Eestisse jõudnudki, kui Kolumbia politsei poleks samal päeval kella 23.30 ajal selle sisu avastanud.

Kolumbia politsei võttis seejärel ühendust oma Eesti kolleegidega, kes jõudsid ümbrikul olnud aadressi järgi ka kokaiini tellijateni.

Eesti piirivalvel oli süüalusega pistmist ka 1998. aasta 13. novembril, mil sulitempudes kahtlustatav Taist Eestisse toimetatud mees ronis Tallinna lennujaamas enne piirikontrolli läbimist üle piirdeaia ja põgenes.

Ta oli 1997. aastal narkoäri tõttu probleeme ka Austraalia politseiga ning seepärast ei lase sealsed ametivõimud teda enam riiki.