Ringkonnakohus avaldas esmaspäeval kohtuotsuse resolutiivosa, milles jäeti Teedu (26) ja Kaido (28) õigeksmõistmine kokaiini smugeldamise katses muutmata. Ringkonnakohus avaldab motiveeritud kohtuotsuse seitsme päeva jooksul, ütles BNS-ile riigiprokurör Andres Ülviste.

Tallinna linnakohus mõistis mullu detsembris Teedu ja Kaido õigeks, kuna kriminaalasjas puudub ekspertiisiakt, mis kinnitaks, et Colombia politsei poolt kättesaadud aine oli kokaiin. Samuti puudus keskkriminaalpolitseil Eesti DHL-i töötaja kaasamiseks politsei eritoimingutesse Tallinna halduskohtu luba.

Linnakohus mõistis Kaido toona süüdi korduvas purjuspäi autojuhtimises ning amfetamiini ja ecstasy-tablettidega äritsemises ning karistas teda kolme aasta ja nelja kuu pikkuse reaalse vangistusega.

Kaido peab asuma vanglakaristust kandma kohtuotsuse jõustumisel.

Mullu novembri keskel nõudis prokurör Lepp osaliselt vanglakaristuse juba ära kandnud Teedule narkootikumide salakaubaveo korraldamise eest veel kahe aasta ja kuue kuu pikkust ning Kaidole nelja-aastast reaalset vanglakaristust.

Keskkriminaalpolitsei süüdistuse järgi üritasid Teet ja Kaido Colombias tegutsenud kaasosalisega 1999. aasta märtsis toimetada Eestisse rahvusvahelise kullerpostifirma DHL-i postipakiga umbes 70 grammi kokaiini.

Süüdistuse järgi leppis Teet 1999. aasta veebruaris Colombias Bogotas kokku oma tuttavaga, kes nõustus Eestisse kokaiini saatma. Teedu sõbra Kaido ülesanne oli leida Eestis inimene, kellele Colombiast DHL-i postipakk koos kokaiiniga adresseerida, ning keegi, kellele narkootikumid müüa.

1999. aasta märtsi keskpaigaks leppisid Kaido ja Teet kokku, et pakk saadetakse Paldiskis elavale Siimole ning narkootikumid ostab ära Argo. Siimo ja Argo pääsesid kohtust, kuna nende süü jäi eeluurimisel tõendamata.

1999. aasta 19. märtsil sisenes Bogotas DHL-i kontorisse uurimisel tuvastamata jäänud mees, kes andis firma töötajatele üle ümbriku, millel seisis aadress Paldiski, Kivi , Estonia, Siimo.

Ümbrik ja selles olevad sünnipäevakaart ning 70 grammi kokaiini oleksid Eestisse jõudnudki, kui Colombia politsei poleks samal päeval kella 23.30 ajal selle sisu avastanud.

Colombia politsei võttis seejärel ühendust oma Eesti kolleegidega, kes jõudsid ümbrikul olnud aadressi järgi ka kokaiini tellijateni.

Teedu ja Kaido süüasi oli ringkonnakohtus juba teisel ringil, sest riigikohus tühistas nende kriminaalasjas tehtud otsused ja saatis selle süüasja linnakohtule uueks arutamiseks.

Eesti piirivalvel oli Teeduga pistmist ka 1998. aasta 13. novembril, mil sulitempudes kahtlustatav Taist Eestisse toimetatud mees ronis Tallinna Lennujaamas enne piirikontrolli läbimist üle piirdeaia ja põgenes.

Teedul oli 1997. aastal narkoäri tõttu probleeme ka Austraalia politseiga ning seepärast ei lase sealsed ametivõimud teda enam riiki.