“On Eestit haarand Pornomaania ja ära unund trikoloor, Isamaa ja keele kampaania ja kogu furoor. Vaid plakatitel Tissid ja Pepud ja telkarist siivutud šõud, propagandas lesbidest jutud. Ooo, millal lõppeb see õud,” küsib legendaarne teatraalrokkbänd Kulo ühes oma laulus, kirjutab SL Õhtuleht.

Bändi mitte vähem legendaarne liider Kojamees otsustas 28. detsembril Bikers Stoori Pubis toimunud kontserdil asja publikumile veel konkreetsemalt selgeks teha, ajades selga homofoobse särgi.

“See särk on mul juba ammu,” seletab Kojamees. “No paar aastat. Mina leian, et igal pool, igal elualal peab olema tasakaal. Kui suur hunnik inimesi käib vikerkaarevärvi särkidega ja näitab tolerantset suhtumist või afišeerib oma vaba aja harrastust — eks seks seda ju mingil määral ole –, siis mina näitan oma seisukohta.”

Kas linnavolikogu liikmel ei tule niisuguse vihkamise õhutamise pärast jamasid? “Miks,” küsib Kojamees. “Laval ei esine ma ju mitte kui linnavolikogu esindaja, vaid kui artist.”

Särk oli Kojamehe jaoks seisukohavõtt. “Samamoodi on mul mingitest aegadest särgid, kus teatan, et ma ei armasta kommunismi. Sellise särgi kandmine oli omal ajal piisavalt karistatav, kuigi see oli minu tegudest võib-olla üks leebemaid. Väga nägus oleks nüüd, kui keegi mind praeguse särgi pärast kohtusse kaebaks ja meie ansambli esinemised ära keelaks — kus saaksime reklaami! Tore oleks, kui pedeaktivistid hakkaksid nõudma, mis särgiga ma pean laval olema, mitu kõrvarõngast ja mitu ninarõngast mul võib olla, mis on laulude järjestus ja millised oleks sõnad.”

Samas ei luba Kojamees end nimetada homofoobiks, kuna ta ei karda homosid. Tal on isegi mõned homodest sõbrad, kes teavad tema seisukohti ja seda teemat ei puuduta.