"Eesti Rahvuslikku Liikumisse kuulub 267 inimest. Väga suur osa neist oli enne laupäeval toimunud Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna asutamiskongressi äraootaval seisukohal. Ma usun, et pärast laupäevast kongressi otsustab enamus neist erakonnaga liituda. Kavatseme teha nende seas ka selgitustööd, et kutsuda neid EKRE-ga ühinema," ütles Koitla BNS-ile.

Koitla sõnul on ERL-is ka inimesi, kes ei soovi EKRE liikmeks saada, kuid ta avaldas veendumust, et suurem osa Eesti Rahvusliku Liikumise liikmetest ühineb Eesti Konservatiivse Rahvaerakonnaga.

EKRE aseesimehe Koitla sõnul kavatseb erakond nimevahetuse võimalikult kiiresti äriregistris registeerida. "Kavatseme sellega järgmisel nädalal tegelema hakata," lausus ta.

Äriregistri andmetel on Rahvaliidul laupäeva seisuga 8218 liiget.

Oma nime Eesti Konservatiivseks Rahvaerakonnaks (EKRE) muuta otsustanud Rahvaliidu kongress valis laupäeval Põltsamaal erakonna esimeheks seni Rahvaliitu juhtinud Margo Miljandi. Kongressil osales 232 delegaati, kellest 224 hääletasid Miljandi esimeheks valimise poolt. Vastaskandidaate erakonna esimehe kohale Miljandil ei olnud.

Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna aseesimeheks sai senine Eesti Rahvusliku Liikumise juht Aivar Koitla. Samuti said EKRE aseesimeesteks seni Rahvaliidu juhatusse kuulunud Arno Sild ja Raivo Põldaru, ütles erakonna esimees Margo Miljand BNS-ile.

Rahvaliit otsustas laupäeval Põltsamaal toimuval kongressil toetada ühinemist Eesti Rahvusliku Liikumisega (ERL) ja muuta erakonna nime Eesti Konservatiivseks Rahvaerakonnaks (EKRE).

Miljand ütles BNS-ile, et tehniliselt ei ole tegemist Rahvaliidu ja Eesti Rahvusliku Liikumise ühinemisega, kuna Rahvaliit on erakond ja ERL liikumine. "Rahvaliit ja ERL mitte ei ühine, vaid Eesti Rahvusliku Liikumise liikmed ühinevad Rahvaliiduga. Juba praegu on suur osa neist Rahvaliitu astunud," ütles Miljand BNS-ile.

Miljandi sõnul asub EKRE nüüd tegema ettevalmistusi 2013. aasta kohalike omavalitsuste volikogude valimisteks. "Mingeid numbriga väljendatavaid eesmärke me 2013. aasta valimisteks veel seadnud ei ole. Kuid hoolimata sellest, et me riigikogus esindatud ei ole, alustame sarnaselt teiste erakondadega valmistumist kohalikeks valimisteks," lausus Miljand.

Eesti Rahvusliku Liikumise üldkoosolek kiitis Rahvaliiduga ühinemise heaks 18. veebruaril.

Eesti Rahvusliku Liikumise lõid 2006. aasta suvel kodanikualgatuse korras rahvuslased. Liikumise loomise üks ajend oli pronkssõduri monumendi minematoimetamise nõudmine Tallinnast Tõnismäelt.