„Inglismaa laborist saabunud tulemused kinnitavad, et Talleggi munatootmisfarmis on avastatud Newcastle’i viirus. Viiruse olemasolu on kinnitatud ka riikliku labori poolt. Viirus jõudis Talleggi munakanalasse tõenäoliselt metslindude populatsioonis esineva nakkuse õhu kaudu leviku tagajärjel. Sellist levikut peab kõige tõenäolisemaks ka riiklik Veterinaar- ja toiduamet (VTA),” lausus ASi Tallegg juhatuse esimees Teet Soorm Talleggi teatel.

„Talleggi munatootmisfarmis avastatud haiguse tõrje nõuab operatiivseid meetmeid: kõik munejad kanad kuuluvad hävitamisele ja söögimuna tootmine Talleggis peatub ajutiselt. Kogu haigusetõrje protsess toimub VTA ja Talleggi spetsialistide juhtimisel vastavalt riiklikule Newcastle’i haiguse tõrje juhendile. Nakkuse kordumise vältimiseks saavad uued munejad kanad viiruse vastu vaktsineeritud. Vastava vaktsineerimise luba on põllumajandusministri poolt allkirjastamisel,” sõnas Teet Soorm.

Teet Soorm rõhutab veel kord avastatud probleemi majanduslikku ja veterinaarset iseloomu. „Haigus ei kujuta endast ohtu muna tarbijale. Talleggi broilerifarmidesse haigus levinud ei ole ja seega lihatoodete müügile mõju puudub. Muna müük moodustab hetkel 14% Talleggi kogumüügist. Probleemi majanduslike mõjudega toimetulek nõuab Talleggilt lisapingutust, kuid on igati meie võimuses. Munatootmine taastub 50% ulatuses märtsiks-aprilliks ja kogu ulatuses 2008. aasta suve lõpuks. Seni teeme oma parima muna tarnimiseks Eesti lähinaabruses asuvatelt tootjatelt.

“Talleggi munasorteerimiskeskus jätkab tööd ja kaupluste varustamises pausi ei tule, kuigi ajutisi logistilisi probleeme ei saa esimestel nädalatel välistada. Kõik imporditavad munad läbivad range kvaliteedikontrolli. Oleme kindlad, et koostöös riigiametiga saame probleemidest jagu ja tänu tarbijate usaldusele säilib ja areneb edasi ka kodumaine munatootmine,” rääkis Teet Soorm.