Tänase seisuga on riigikohtusse jõudnud kõigi seitsme süüdistatava ehk Kalev Kangur, Einar Vettus, Toomas Annus, Tarmo Pedjasaar, Villu Reiljan, Tullio Liblik, Ester Tuiksoo kaitsja kassatsioonid, teatas riigikohtu kommunikatsiooniosakonna juhataja Merje Talvik.

Järgnevalt antakse prokurörile tähtaeg kassatsioonivastuse esitamiseks ja pärast seda teeb riigikohus ühe kuu jooksul otsuse kaebuste menetlemise või mittemenetlemise kohta. Talvik juhtis tähelepanu, et kuna tegemist on väga mahuka kohtuasjaga, võib eelmenetlus teiste kriminaalasjadega võrreldes kauem aega võtta. Seega on tõenäoline, et otsustus kassatsioonide menetlusse võtmise või võtmata jätmise kohta tehakse alles novembri teises pooles.

Riigikohtu kriminaalkolleegium võtab kassatsioonkaebuse menetlusse, kui vähemalt üks kaebust eelmenetluses läbi vaadanud riigikohtunik leiab, et ringkonnakohus on ebaõigesti kohaldanud materiaalõigust või oluliselt rikkunud kriminaalmenetlusõigust või on riigikohtu otsus oluline seaduse ühetaolise kohaldamise või õiguse edasiarendamise seisukohalt.

Ringkonnakohus mõistis kõik süüdi

Ringkonnakohtu hinnangul on endine keskkonnaminister Villu Reiljan süüdi altkäemaksu korduvas võtmises ning talle tuleb selle eest määrata kolme ja poole aasta pikkune vangistus. Sellele tuleks liita varasema kuriteo eest määratud karistus. Samas aga sealt lahutada juba osaliselt kantud karistusosa. Lõplikuks karistuseks arvutas ringkonnakohus Reiljanile kolm aastat ja kuus kuud vangistust, mille kohus määras talle tingimisi nelja-aastase katseajaga.

Maa-ameti eksjuhi Kalev Kanguri mõistis ringkonnakohus süüdi samuti altkäemaksu korduvas võtmises ning määras talle nelja aasta ja kuue kuu pikkuse vangistuse. Sellest kaks kuud ja 19 päeva oli Kangur eeluurimise ajal vahi all ning ülejäänud karistusosa tuleb tal kanda tingimisi viieaastase katseajaga.

Merko Ehituse suuromaniku Toomas Annuse mõistis ringkonnakohus süüdi altkäemaksu korduvas andmises ja määras talle kahe aasta ja kuue kuu pikkuse tingimisi vangistuse kolmeaastase katseajaga.

Tarmo Pedjasaare tunnistas ringkonnakohus süüdi altkäemaksu andmises ja ka altkäemaksu võtmisele kaasaaitamises ning määras talle karistuseks kaks aastat ja kuus kuud vangistust. Sellest ühe kuu ja seitse päeva viibis ta eeluurimise ajal vahi all, ülejäänud karistusaeg tuleb tal aga kanda tingimisi kolmeaastase katseajaga.

Ärimees Einar Vettus jäi ringkonnakohtu otsusel süüdi altkäemaksu korduvas andmises ja sai selle eest kaheaastase vangistuse. Sellest ühe kuu ja seitse päeva kandis ta eeluurimise ajal reaalselt ära, ülejäänud karistusaeg tuleb tal aga kanda tingimisi kolmeaastase katseajaga.

Ärimees Tullio Liblik jäi süüdi altkäemaksu korduvas andmises ja sai selle eest kahe aasta ja kuue kuu pikkuse tingimisi vangistuse kolmeaastase katseajaga.

Endine põllumajandusminister ning riigikogulasest keskerakondlane Ester Tuiksoo jäi ringkonnakohtus süüdi altkäemaksu võtmises ja pidi vastu võtma poolteise aasta pikkuse tingimisi vangistuse kolmeaastase katseajaga.

Juriidiliste isikutena kohtu all olev AS Järvevana sai 798 000 euro suuruse rahalise karistuse ning AS E-L-L- Kinnisvara 127 823 euro suuruse rahalise karistuse ning seda mõlemal puhul altkäemaksu andmise eest.