Politsei- ja piirivalveameti pressiesindaja ütles BNS-ile, et üks lennusalga kolmest kopterist on pikaajalisel hooldusel Belgias, mis lõpeb septembris, vahendab BNS.

Ülejäänud kaks Agusta-Westland AW-139 kopterit seisavad erinevate rikete tõttu. Pressiesindaja sõnul ilmnes ühel kopteril rike 8. juulil ja teisel 23. juulil.

Ühel kahest kopterist on katki saba stabilisaator ning teisel avastati sabarootori mehhanismis defekt.

Ameti pressiesindaja sõnul on mõlemale kopterile vajalikud varuosad tellitud ning ühe kopteri varuosad peaksid Eestisse jõudma "kohe" ning kopter peaks lähiajal korda saama.

"Lennuvõimekus taastub lähema ööpäeva jooksul," kinnitas BNS-ile siseministeeriumi pressiesindaja.

"Esmaste hooldustööde tegemise võimekus on meil endil. Probleem on aga see, et kopterite hooldusbaas asub kaugel ja suured hooldustööd on väga ajamahukad," ütles siseministeeirumi sisejulgeoleku asekantsler Erkki Koort BNS-ile. Ta märkis, et kopteritel on hooldusgraafik, mida on kohustuslik järgida.

Kopteri tootja AgustaWestland on teatanud kõigile kopteri AW139 kasutajatele, et on tänavu 2. mail Kataris sama tüüpi kopteri sabarootori mehhanismi tehniliste probleemide tõttu algatanud uurimise ja ilmnenud defektide analüüsi.

Tänavu juunis saadetud kirjas seisab, et kontrollitud on umbes 65 protsenti kõigi kasutuses olevate kopterite sabarootori labadest. Neist umbes 70 protsendil ei avastatud mingeid defekte ning ülejäänud on võimalik parandada.

Politsei ja piirivalveamet võttis kolmanda AgustaWestland-139 tüüpi helikopteri teenistusse tänavu veebruaris. Esimese sama tüüpi kopteri sai piirivalve kätte 2007. aasta septembris ja teise 2008. aasta lõpus.