Nimistu loodi kultuuriministeeriumi ning rahvakultuuri arendus- ja koolituskeskuse eestvedamisel. Seal on tähelepanu all kogukondlikud ja kohalikud traditsioonid — näiteks põlvest põlve edasi antud tavad, käsitööoskused ja teadmised loodusest, mida soovitakse jagada ka järgmiste põlvkondadega ning tutvustada huvilistele, selgitas kultuuriministeeriumi pressiesindaja.

Kultuuriminister Laine Jänes ütles, et ministeerium on tegelenud pea kümne aasta jooksul kultuuriruumide hoidmisega, toetades sellega kogukondade eripära ning kultuuripärandit.

„Täna avatud kultuuripärandi nimistu on eriline ja see on uute asjade algus. Nimistu ootab ettepanekuid oskuste ja teadmiste kohta, mida soovitakse igal juhul alal hoida ning anda edasi ka järgmistele põlvedele,“ rääkis Jänes.

Vaimse kultuuripärandi nimistu sai alguse pilootprojektist Hiiumaal, mis käivitus 2007. aasta alguses. Hiiumaa projekti eestvedaja ja Hiiumaa muuseumi peavarahoidja Helgi Põllo tutvustas täna nimistu avamisel hiidlaste seltse. Ta selgitas, et siiani on säilinud ajalooline hiidlaste tava, nimetada ja jagada inimesi elukoha, kunagiste tegevuste või päritolu järgi, kuid see komme vajab talletamist ka järeltulevatele põlvedele. Nii on oma koha kultuuripärandi nimistus leidnud kohvilähkrid, törvaköplased, odratolgused ja teised seltsid.

Oskused ja teadmised rikastavad inimest

Võru kultuuri asjatundja ja pärandikoguja Külli Eichenbaumi sõnul on Võrumaal viimase paarikümne aasta jooksul tegeletud oma vaimse pärandi uuesti mõtestamise ja uuele elule puhumisega ning see on olnud edukas. Täna avatud nimistust tõi ta esile toidu ja rahvameditsiiniga seotud pärandi, tutvustades lähemalt suitsusaunas liha küpsetamise traditsiooni ja Võrumaale omaseid rahvameditsiinivõtteid.

„Mida rohkem oskusi ja teadmisi on inimesel, seda rikkam ta on ja seda rohkem on tal võimalusi oma elu ise korraldada,“ põhjendas Eichenbaum vaimse kultuuripärandi teema vajalikkust üksikisiku jaoks.

Nimistu ootab sissekandeid kõigilt huvilistelt, nimistusse kandmise taotlusi hindab kultuuriministeeriumi juurde loodud ekspertide kogu ehk vaimse kultuuripärandi nõukogu.

Nimistu loomiseks andis tõuke Eesti liitumine UNESCO vaimse kultuuripärandi kaitse konventsiooniga 2006. aastal.