Pihkvas kohapeal viibiva Eesti Päevalehe arvamustoimetuse juhi Krister Parise sõnul pannakse tänasel istungil paika protsessi ajakava. „Advokaat Aksjonov rääkis, et täna pannakse paika, millises järjekorras ja mis päeval tulevad tunnistajad, kuidas saavad sõna süüdistajad ja kaitsja. Tema hinnangul ei tohiks enam tulla selliseid protseduurilisi üllatusi, nagu olid varem. Protsess peaks minema käima täies hoos ja ta rääkis tingivas kõneviisiis, et protsess võiks kahe nädalaga ühele poole saada," vahendas Paris.

Aksjonov rääkis Parisele, et loomulikult on tema optimaalne plaan saada Kohveri vabastamine, aga plaan B on saada võimalikult minimaalne karistus ehk 10 aastat.

Täna on erinevalt eelnevast kohtu eesistuja andnud korralduse, et ajakirjanikke kohtusaali sisse ei lasta.

Paris vahendas, et Aksonjovi sõnul on Kohver oma kinnipidamistingimustega üldiselt rahul. „Ainuke mure oli see, et ta ei ole veel saanud kohtuda arstiga. Vanglaarstiga olid neil mingid tehnilised probleemid ja Eesti konsul Signe Matteus pidi uurima võimalusi, kas Kohverit saaks külastada ka Eesti arst,“ täpsustas Paris.

Vene eriteenistused röövisid Eston Kohveri eelmise aasta 5. septembril Eesti-Vene piirilt Eesti poolelt.

Teda süüdistatakse spionaažis, illegaalses piiriületuses, relva omamises ja selle salakaubaveos. Vene pool väidab, et Kohver võeti kinni Venemaa territooriumil. Eesti kinnitab mõlema riigi esindajate allkirjastatud esmasele sündmuskoha vaatlusprotokollile tuginedes, et Kohver võeti kinni Eesti territooriumil.

Kohveri vabastamise nõudmiseks on Euroopa Liit teinud avalduse nii ÜRO inimõiguste nõukogus kui ka Euroopa julgeoleku- ja koostööorganisatsioonis (OSCE). Eston Kohveri vabastamist nõudva avalduse tegid OSCE-s ka Ameerika Ühendriigid ja Kanada. Kohtumised Eesti konsuliga on Eston Kohveri ainus vahetu suhtlus- ja infovahetuskanal. Mõnel harval korral on ta saanud telefonitsi suhelda ka oma lähedastega.