Tiina Timpan, Aavo Pärnsalu, Henri Väre, Ülle Kuldkepp ja Eesti Looduskaitse Selts vaidlustasid oma kaebuses Pärsti vallavolikogu 21. augusti otsuse, millega kehtestati vanglate keskhaigla ja vangla detailplaneering, kirjutas ajaleht Sakala.

Kaebajad taotlesid Jämejala pargi hävitamist ja selle terviklikkuse lõhkumist kaasa toova planeeringu tühistamist. Nende väitel on planeerimise käigus rikutud mitut seadust ja Pärsti valla ehitusmäärust.

Ühtlasi palusid kaebuse esitajad kohtult vallavolikogu otsuse täitmise peatamist kuni kohtuotsuseni.

“Vaidlustatud haldusakti täitmine võib kaebuse rahuldamise korral raskendada kohtuotsuse hilisemat täitmist, seetõttu peab kohus otstarbekaks peatada Pärsti vallavalitsuse otsuse 278 täitmine,” on kirjas kohtunik Mare Priksi 26. septembri määruses.

Justiitsministeeriumi pressiesisindaja ütles BNS-ile, et ministeerium arutab asjade seisu kolmapäeval.

“Siis analüüsime olukorda ja paneme oma tegevuskava paika,” lisas ta.

Üks kaebuse esitajatest, metsakonsulent Ülle Kuldkepp ütles ajalehele, et uskus kohtu sellist otsust, kuid teda üllatas selle kiirus.

“Meie palve rahuldati kahe päevaga,” lausus ta.

Kuldkepp pidas märkimisväärseks, et kohus liitis eraldi esitatud kaebused üheks kohtuasjaks.

“Nüüd ootame ühiselt kohtuistungit,” lisas ta.

Pärsti vallavanem Erich Palm ütles ajalehele, et tegemist on kodanikuühiskonna ilminguga.

“Kohtuotsus on täitmiseks,” nentis ta. “Kuni lõpliku kohtuotsuseni ei väljasta vallavalitsus ei projekteerimise tingimusi, ehitusluba ega teisi dokumente, mis tulenevad sellest detailplaneeringust.”

Ühtlasi avaldas Palm nördimust looduskaitsjate tegevuse üle.

“Kui nad oleksid sama kompromissitud igas küsimuses, ei saaks varsti ei meie vallas ega ka kusagil mujal mitte midagi teha, sest iga uue ehitisega kahjustatakse mõningal määral loodust,” tõdes vallavanem.

Vaidlus Jämejala vanglahaigla ja uue vangla ehitamise üle on kestnud kaua.

Augustis ütles justiitsminister intervjuus Sakalale, et Jämejalal võib tekkida uus hõlmikpuu sündroom. Ta kinnitas ka, et teeb kõik kompleksi ehitamiseks, sest vastasel juhul jääb Patarei vangla sulgemata. See aga võib tema sõnul kohale tuua Amnesty Internationali ja ohustada Eesti pääsu Euroopa Liitu.

Rask soovitas ehituse vastastel kindlasti kohtusse pöörduda. “Ilmselt jõuavad kohtulaua taga vaieldes ka tegelikud argumendid avalikkuse ette,” ütles ta.

Ministeerium kavatseb Jämejalga üle viia praegu Patareis oleva vanglahaigla. Sinna tuleks sadakond kohta. Teises järgus tahab ministeerium ehitada uue vangla, kuhu kavatsetakse paigutada umbes 400 vangi.

Uus karistusasutus tähendaks praegu Viljandi kesklinnas oleva vangla väljaviimist linnast.