Kohus mõistis Aavo Vesilinnu (58) ja Mati Kullamäe (45) süüdi Brunhild Dorothea Tiesenhausenilt kinnistu pettuse teel omastamises ning Sirje Vesi (55) süüdi kinnistu pettuse teel omastamisele kaasaaitamises.

Lisaks mõistis kohus Vesilinnu ja Vesi süüdi maksupettuses, Tiit Kurvitsa (31) süüdi Kullamäelt teadvalt kuritegelikul teel saadud kinnistu omastamises, ütles Tallinna linnakohtu pressiesindaja BNS-ile.

Marian Vahuri (36) ja Vahur Pajomäe (30) mõistis kohus Tiesenhauseni majapettuses õigeks, kuid mõlemad jäid süüdi maksupettuses.

Kohus karistas Vesilindu kahe aasta ja ühe kuu pikkuse vangistusega, mille ta on eelvangistuses viibitud aja jooksul ära kandnud ja pääses seetõttu otse kohtusaalis vabadusse.

Kullamäed karistas kohus kaheaastase vangistusega ning Vesit üheaastase vangistusega tingimisi kolmeaastase katseajaga.

Kurvitsat karistas kohus poolteiseaastase vangistusega ning Vahurit ja Pajomäge kuuekuulise vangistusega tingimisi kolmeaastase katseajaga.

Vahuri kaitsja vandeadvokaat Aleksander Glikman, Kurvitsa kaitsja vandeadvokaat Andres Alas, Pajomäe kaitsja vandeadvokaat Nigul Saar ja Kullamäe kaitsja vandeadvokaat Andres Gorkin palusid oma kaitsealused mõista õigeks kuriteo koosseisu puudumise tõttu nende tegevuses.

Veslinnu kaitsja vandeadvokaat Natalja Lausmaa ja Vesi kaitsja vandeadvokaat Helen Tomberg palusid oma kaitsealustele võimalikult kerget karistust.

Prokurör Andres Ülviste nõudis kohtulikes vaidlustes majapettuse erinevates etappides osalenud kuuest kohtualusest kolmele tingimisi ja kolmele reaalset vanglakaristust.

Prokurör nõudis Kurvitsale tingimisi kahe aasta ja kuue kuu pikkust vangistust kolmeaastase katseajaga, Pajomäele tingimisi ühe aasta ja kuue kuu pikkust vangistust kaheaastase katseajaga ning Vesile tingimisi üheaastast vangistust kolmeaastase katseajaga.

Prokurör nõudis Vesilinnule reaalset kolmeaastast, Vahurile reaalset kahe aasta ja kuue kuu pikkust ning Kullamäele reaalset kaheaastast vanglakaristust.

Kuna Tiesenhauseni üle 10 000 000-kroonine tsiviilhagi laheneb kohtuväliselt tehtud kompromisslepinguga, loobus prokurör nõudmast kohtualustelt selle hüvitamist.

Esmaspäevasel kohtuistungil Tiesenhauseni majapettuse osaliste üle selgus, et seadust rikkudes maja omandanud ärimees Tiit Kurvits tagastab kinnistu selle seaduslikule omanikule.

Kohtualune Kurvits ja Toompeal asuvast majast pettusega ilma jäänud Brunhild Dorothea Tiesenhausen sõlmisid möödunud pühapäeval Narvas kompromisslepingu, mille järgi Kurvitsa firma Pankrannik hüvitab Tiesenhausenile tekitatud kahju.

Lepingu järgi kohustub OÜ Pankrannik Tiesenhausenile üle andma kinnistu Tallinnas Toompeal Kohtu12/Toom-Rüütli 8.

Mullu septembris alanud protsessil eitasid kõik majapettuse võtmetegelased kuritegu ning pettuses osalenud tankistid tunnistasid oma süüd osaliselt.

Mullu sügisel eitasid Kurvits, Vahuri, Pajomägi ja Kullamäe majapettust. Kohtualune Vesilind tunnistas oma süüd osaliselt ning notari juures Tiesenhausenina esinenud Vesi tunnistas end täiesti süüdi.

Kaitsepolitsei süüdistab kohtualuseid kelmuses, millega Brunhild Dorothea Tiesenhausen kaotas omandiõiguse Tallinnas Kohtu 12/Toom-Rüütli 8 asuvale kinnistule ning sai ligikaudu kümme miljonit krooni kahju.

Süüdistuse said OÜ Pankrannik omanik Kurvits, kes enda sõnade kohaselt omandas kinnistu heauskselt, ning ostu-müügitehingute dokumente ja fiktiivseid laenulepinguid ette valmistanud õigusbüroo OÜ Belford töötajad Vahuri ja Pajomägi.

Süüdistuse said ka notari juures võltsitud passiga Tiesenhauseni volitatud esindaja Toivo Toimi nimel esinenud ja kinnistuga esimese müügitehingu sooritanud Vesilind, kinnistu võõrandamiseks notariaalse volituse vormistamisel Tiesenhausenina esinenud Vesi ning fiktiivsete tehingutega kinnistu omandanud ja selle OÜ-le Pankrannik edasi müünud Kullamäe.

2002. aasta mais tuvastas kaitsepolitsei Brunhild Dorothea Tiesenhausenina esinenud Vesi ja tema kuriteokaaslase Vesilinnu, kelle tabamisega hakkas petuskeem hargnema.

Peale Vesi ja Vesilinnu sai novembris süüdistuse seni Tiesenhauseni kinnistu heauskse ostjana esinenud ärimees Kurvits, kes ostis kinnistu Kullamäelt.

1999. aasta sügisel notari juures pärijana esinenud Vesi ja tema volitatud esindajat mänginud Vesilind said süüdistuse kelmuses ja võltsitud dokumentide kasutamises. Mõlemad kasutasid Eesti võltspassi, esinedes vastavalt Tiesenhauseni ja Toimina.

Kaitsepolitsei süüdistuse järgi pöördusid Vesilind ja Vesi 1999. aasta 26. oktoobril notaribüroosse ning esitasid notarile võltsitud passid Tiesenhauseni ja Toimi isikuandmete ning enda fotodega.

Tiesenhausenina esinenud Vesi avaldas soovi volitada Toimi müüma Tiesenhausenile kuuluvat kinnistut Toom-Rüütli tänaval. Pettuse ohvriks langenud notar Sirje Rõõm vormistaski vastava volikirja.

Kohus mõistis notar Rõõmu seetõttu süüdi ametialases lohakuses ning karistas teda 4100-kroonise trahviga.

Pettusega saadud volikirja ning võltsitud passi kasutades vormistas Vesilind 1999. aasta 29. novembril notar Rõõmu juures Tiesenhauseni kinnistu ostu-müügilepingu, müües maja viie miljoni krooni eest Kullamäele. Nõnda tekitasid petised maja tegelikule omanikule 10 150 000 krooni kahju.

2000. aasta veebruaris müüs Kullamäe kinnistu väidetavalt kuue miljoni krooni eest edasi OÜ-le Pankrannik, mille juht oli Tiit Kurvits.

Kaitsepolitseinikud tabasid Vesilinnu 2002. aasta 24. mai õhtul ühes Tallinna kasiinos ning said seejärel kätte ka Tiesenhausenit mänginud Vesi.