Keskkonnaminister otsustas raie peatada, sest kavandatud metsaraie mõjud elupaikadele olid hindamata. Lisaks oleks metsaraie toonud kaasa olulisi muudatusi kavandatava kaitseala kaitse-eeskirja juba käimas olnud avalikustamisprotsessis, teatas Harju maakohus.

AS Balti Finantseerimisasutus esitas kohtule kaebuse keskkonnaministri käskkirja tühisuse tuvastamise ja tühistamise nõudes. Kohus leidis, et kaebus on alusetu ja tuleb jätta rahuldamata. Kohus asus seisukohale, et kõnealuse käskkirja sisu on igati mõistetav ning selle väljaandmisel pole ületatud pädevuse piire.

Keskkonnaministeeriumi abiministri Rita Annuse sõnul on kohtu otsus märkimisväärne peamiselt kahel põhjusel. „Kohus on viidanud mitmele Euroopa Kohtu otsusele, mis käsitlevad loodusdirektiivi nõuete täitmist liikmesriigis. Teiseks on kohus nõustunud, et antud juhul oli tegemist kaaluka avaliku huviga, mis tingis erandliku riigipoolse käitumise,“ selgitas Annus.

Moodustatava Suurupi kaitseala pindala on kokku 190,5 hektarit, millest 133 hektarit on riigimaa või jätkuvalt riigi omandis olev maa. Tulevane kaitseala koosneb kolmest vööndist — Ninamaa piiranguvööndist, Suurupi sihtkaitsevööndist ja Mere sihtkaitsevööndist.

Ala kaitse alla võtmisele on maaomanikud esitanud vastuväiteid, mistõttu vastavalt looduskaitseseadusele tuleb korraldada avalik arutelu.

Kohtuotsus kuulutati välja 19.12.2007, mistõttu see hetkel veel jõustunud ei ole.