Keskerakonna esimees ja hetkel ametist kõrvaldatud Tallinna linnapea Edgar Savisaar kaebas selle aasta 17. veebruaril erakondade rahastamise järelevalve komisjoni "Pealtnägija" loos avaldatud info pärast kohtusse.

Savisaar palus tuvastada erakondade rahastamise järelevalve komisjoni (ERJK) poolt Eesti rahvusringhäälingule andmete avaldamise õigusvastasus.

14. jaanuari "Pealtnägijas" käsitleti komisjoni ettekirjutust Edgar Savisaarele ning avaldati väljavõtteid ERJK kogutud ekspertarvamustest.

Erakonnaseaduse järgi peavad ERJK liikmed komisjoni töö käigus neile avaldatud informatsiooni saladuses hoidma. Savisaare advokaat Oliver Nääs ütles veebruaris, et see on oluliseks tagatiseks, et ERJK tegevpoliitikutest liikmeid ei hakkaks komisjoni pädevust päevapoliitilistel eesmärkidel kasutama.

"Kõnealusel juhul on ERJK selle põhimõtte vastu eksinud. Andmete õigusvastase avaldamisega mõjutati ebaseaduslikult avalikku arvamust poliitiliselt tundlikul ajal," lausus Nääs.

"Asja muudab eriti kahetsusväärseks asjaolu, et Edgar Savisaarele tehtud ettekirjutus avaldati meediale avalikustamiseks enne, kui see oli Edgar Savisaarele endale teatavaks tehtud."

Tallinna Halduskohus jättis tänase otsusega Edgar Savisaare kaebuse rahuldamata ning poolte kulud nende endi kanda.

"Otsus on jõustumata ja sellele võib esitada apellatsioonkaebuse Tallinna Ringkonnakohtule hiljemalt 16. novembril 2015," lisas Tallinna Halduskohtu ja Ringkonnakohtu pressiesindaja Anneli Vilu.

Savisaare advokaat Oliver Nääs ei osanud täna õhtul öelda, kas otsus kaevatakse edasi või mitte. Enne tuleb lähemalt tutvuda otsuse sisuga ja pidada nõu oma kliendiga.