Kohtu pressiesindaja Anneli Vilu ütles Delfile, et määrus pole veel jõustunud ja Toobal võib selle peale 15 päeva jooksul Tallinna ringkonnakohtule määruskaebuse esitada.

"Kohus on seisukohal, et esialgse õiguskaitse kohaldamata jätmisel ei saa kaebaja õigused kohtumenetluse ajal ülemäära kahjustada," põhjendas Vilu kohtu määrust.

Samuti osutas kohus, et Toobal ei tegutse komisjonis enda isiklikest huvidest lähtuvalt, vaid oma pädevuse piirides ja erakonda esindades. Kohus lisas, et Toobali asemel võib koosolekutel osaleda asendusliige Tõnis Mölder.

Toobali põhikaebuse osas teeb kohus otsuse arvatavalt kuu aja jooksul.

ERJK muutis aprillis oma töökorda nii, et komisjoni istungitel ei saa osaleda kriminaalkaristust kandvad inimesed. Seega ei saa Keskerakonna määratud liige Priit Toobal komisjoni töös kaasa lüüa ja koosolekutel peaks käima tema asendusliige.

Toobal esitas seejärel halduskohtule kaebuse ERJK toimingu tegemise keelamiseks ja koos põhikaebusega ka esialgse õiguskaitse taotluse, milles palus kohtul keelata komisjoni, et see ei takistaks Toobalit ERJK töös ja koosolekutel osalemast.