Eelmise nädala Tallinna ringkonnakohtu lahend Autorollo asjas annab aga alust väita, et Pentus-Rosimannus ei rääkinud selle kohta täit tõtt.

Nimelt nõudsid Autorollo võlausaldajad Keit Pentus-Rosimannuselt, Rain Rosimannuselt ja nende toodud advokaat Siim Roodelt sisse kahju, mille Autorollo tühjakskantimine firmale tekitas.

Võlausaldajatel oli perekond Rosimannuste ja Roode vastu kokku viis nõuet. Üks neist puudutas enam kui 200 000 euro suurust sularahajääki kassas, mille olemasolu näitas Autorollo raamatupidamine.

Seda nõuet ei rahuldatud, sest Autorollo raamatupidaja Maris Metsise sõnul oli tegemist raamatupidamisliku sularahajäägiga ja mingit tegelikku sularaha firma kassas ei olnud, sest sularaha oli varem väiksemate summadena Autorollo pangaarvetelt välja võetud ega olnud enam firmas. Kuhu väljavõetud sularaha kadus?

"Tiit Pohl väitis vande all, et ta müüs 2008.a ettevõtte Väino Pentusele, sest viimasega olid tal tekkinud erimeelsused (erimeelsuseks väidetavalt asjaolu, et Väino Pentus oli hakanud ehitama oma tütrele maja ning tasus laenumakseid OÜ Autorollo rahaliste vahendite arvelt). Tunnistaja Väino Pentus avaldas, et võttis OÜ-st Autorollo vähehaaval sularahas laenu
selleks, et teha korda tütre poolt ostetud majakarp. Võetud summa suurust Väino Pentus ei mäletanud. Väino Pentuse sõnade järgi OÜ-l Autorollo sularahakassat ei olnud. Raha võttis ta pangast välja ka selleks, et maksta autojuhtidele. Dokumente sularaha kohta ei vormistatud ja
sellest tekkis sularaha kassajääk,
" seisab kohtulahendis.

Nii Pohl kui Väino Pentus rääkisid seega kohtus, et erinevalt Keit Pentus-Rosimannuse jutust läks Autorollo arvelt suurel hulgal raha Pentus-Rosimannuse maja peale. Sularaha väljavõtmine autojuhtidele palga maksmiseks viitab aga ümbrikupalga maksmise võimalusele.

"Tiit Pohla ja Väino Pentuse ütlustest võib järeldada, et ilma raamatupidamislike kuludokumentideta välja võetud sularaha, millest tekkis raamatupidamislik kassa puudujääk, võidi tervikuna või osaliselt kasutada OÜ Autorollo huvidega mitteseotud eesmärkidel, sh näiteks
Keit Pentus-Rosimannusele kuuluva elamu ehituseks,
" leidis kohus.

Samas lükkas kohus tagasi hagejate nõude sularahajääk kinni maksta. "Kui hageja hinnangul on Keit Pentus-Rosimannus OÜ-lt Autorollo saadud raha tõttu alusetult rikastunud, tuleb hagejal esitada vastavasisuline eraldiseisev nõue kostja vastu," lisas kohus.

Kassajäägi probleemi lahendamiseks sõlmis Autorollo kaks laenulepingut Roman Moiseevi ning OÜ Est-Trade Group vahel, mis kohtu hinnangul olid näilised tehingud. Raamatupidaja Metsis kinnitas, et sai kõnealuste laenulepingute koopiad koos muude dokumentidega Erkki Kibbermannilt, kelle tulekust teatas talle Rain Rosimannus. Eesti Ekspress otsis skandaali ajal üles Venemaa elanik Moisseevi, kes eitas laenu saamist.

"Kassa puudujääk OÜ Autorollo raamatupidamises ei tekkinud fiktiivsete laenulepingute sõlmimise tagajärjel, vaid fiktiivsete ehk näilike
laenulepingutega sooviti kassa puudujääki varjata,
" teatas kohus.