Kunda Linnavolikogu ja OÜ Oceanside taotlevad Tartu halduskohtu otsuse tühistamist ja õigust ehitada muinsuskaitsealusele hiiemäele kaks tuulegeneraatorit ja selle kõrvale üks tuulik ning nende teenindamiseks vajalikud teed, hooldusväljakud ja elektriliinid, teatab Härjapea Koda.

Kunda linna (volikogu esimees Anne Tasuja) ja OÜ Oceanside (juhatuse liige Martin Kruus) esindajad väitsid jätkuvalt, et detailplaneeringu kehtestamise otsus ei peagi sisaldama selle kehtestamise põhjendusi ja kaalutlusi või viiteid neile. Samuti väideti, et tuulepargi ehitus ei kahjusta isikute usuvabadust. Linna esindaja rõhutas, et otsuse tegemisel on lähtutud detailplaneeringu kooskõlastustest, sh muinsuskaitseameti omast.

Hiiemäge kaitsva Härjapea Koja (vanem Ahto Kaasik) esindajad viitasid detailplaneeringu keskkonnamõju strateegilise hindamise aruandele, milles on tõdetud, et Kunda hiiemäel on oluline väärtus religioosse objektina.

Looduslike pühapaikade rahulejätmist ja Kunda-taoliste planeeringute kohest peatamist sooviva avaldusega on tänaseks liitunud 4100 inimest. Allkirjade kogumist alustati eelmise aasta lõpul, kui ansambel Metsatöll ja Maavalla Koda korraldasid kontserdisarja „Koduhiite kaitsel”, millega nad juhtisid Kunda hiiemäele ja teistele looduslikele pühapaikadele avalikkuse tähelepanu.

Allakirjutanute seas on esindatud riigiametnikud, muusikud, õpetajad, õppejõud, looduskaitsjad, ettevõtjad, juristid, ajakirjanikud ja paljude teiste erialade esindajad, kelle hulgas on tuntud ja tunnustatud inimesi, näiteks kirjanikud Arvo Valton, Jaan Kaplinski, Karl-Martin Sinijärv, Leelo Tungal, orientalist Linnart Mäll, kunstnikud Aili Vint, Peeter Laurits, režissöör Margit Keerdo, riigikogulased Tõnis Lukas ja Mark Soosaar, Eesti Keele Instituudi direktor Urmas Sutrop ning Eesti Rahvaluule Arhiivi juhataja Ergo-Hart Västrik.

Tartu ringkonnakohus teeb otsuse teatavaks 20. veebruaril