Kaitsepolitseiameti töötajad teostasid Edgar Savisaare kodus läbiotsimise 22. septembril 2015 seoses talle esitatud kuriteokahtlustusega korduvas altkäemaksu võtmises. Läbiotsimise käigus leiti Edgar Savisaare kodust enam kui 200 000 euro väärtuses sularaha. Edgar Savisaare tulude ja kulude põhjaliku võrdleva analüüsi alusel esitas riigiprokuratuur Harju maakohtule taotluse leitud rahaliste vahendite arestimiseks.

Juhtiv riigiprokurör Steven-Hristo Evestuse sõnul arestiti raha selle konfiskeerimise tagamiseks. „Kahtlustatava varalise seisundi hindamiseks koostati põhjalik kriminaaltulu ja elatustaseme analüüs, mis andis prokuratuurile aluse vastava taotluse kohtule esitamiseks ning käesolevaks hetkeks on maakohus sellise prokuratuuri taotluse ka rahuldanud ning Edgar Savisaare kodust leitud sularaha konfiskeerimise tagamiseks arestinud. Seega on kaitsepolitseiamet ja riigiprokuratuur lahendanud kohtueelse uurimise lõpuleviimise seisukohalt olulised küsimused ning annab lähinädalatel kaitsjatele ligipääsu kohtumenetluses esitatavatele tõenditele.“

Aprilli alguses oli Savisaare kriminaalasja eeluurimine jõudnud lõppfaasi, materjalid läksid kaitsepolitseist prokuratuuri.

15. märtsil esitati Edgar Savisaarele kahtlustus suures ulatuses keelatud annetuse vastuvõtmises MTÜ-le Eesti Keskerakond ning MTÜ-le Eesti Keskerakond kui juriidilisele isikule esitati kahtlustus keelatud annetuse vastuvõtmises suures ulatuses. Keelatud annetuste kahtlustus on seotud ühe uuritava altkäemaksu episoodiga.

Samuti esitati 15. märtsil Savisaarele kahtlustus suures ulatuses rahapesus. Kahtlustuse järgi varjas Savisaar ühes Šveitsi pangas ligi 192 000 eurot, millest ligi 174 000 kasutas ta eesmärgiga varjata vara ebaseaduslikku päritolu ja tegelikku omanikku. Rahapesu puudutava episoodi uurimist alustati 2011. aastal ning see liideti altkäemaksude võtmist puudutava kriminaalasja juurde.

Seega on Edgar Savisaarele nüüdseks esitatud kahtlustus neljas altkäemaksu võtmise episoodis, suures ulatuses rahapesus ning Keskerakonnale suures ulatuses keelatud annetuse vastuvõtmises.

Talle altkäemaksu andmises kahtlustatakse ärimees Alexander Kofkinit, Admiraliteedi arenduse eestvedajat Hillar Tederit, ehituskontserni Rand & Tuulberg suuromanikku Aivar Tuulbergi ja Silikaat Grupi omanikku Vello Kunmani.

Endine tipp-poliitik ja praegune Silikaat Grupi nõunik Villu Reiljan on kahtlustatav Savisaarele altkäemaksu andmise vahendamises ning Tallinna linnavolikogu esimeest Kalev Kallot kahtlustatakse kaasaaitamises altkäemaksu andmisele ja võtmisele.