Keskkonnainspektsiooni peadirektori Heiki Nurmsalu sõnul oli Alambra Tallinna linnakohtu otsusega ka juba varem aresti all, kuid seda vaid Tallinna Sadama nõude katteks.

"Võis tekkida oht, et tankeri omanikud tasuvad väiksema nõude ning sõidavad seejärel saastekahju maksmata Eesti vetest minema," põhjendas Nurmsalu vajadust Alambra ka teist korda arestida.

Septembri keskel Muuga sadamas ulatusliku masuudireostuse põhjustanud tanker Alambra jääb aresti alla kuni kohtuvaidluse lõpuni ja Muuga sadamal on keelatud lubada Alambra sadamast lahkumist.

Kolmapäeval arestis Kreeka tankeri ka Tallinna linnakohus, et tagada Tallinna Sadama poolt laeva omanikele esitatud 5,6 miljoni kroonist nõuet. Kokku ulatuvad keskkonnainspektsiooni, Tallinna Sadama ja Eesti riigi poolsed nõuded tankeri omanikule üle 53 miljoni krooni.

Tankeri kindlustusfirmat Eestis esindava mereõigusbüroo CMM juhatuse liikme Viljar Kasemaa sõnul on Inglise kindlustusselts The London Steam-Ship Owners Mutual Insurance Association Ltd. protestinud keskkonnainspektsiooni saastekahjunõude, tuues põhjuseks nii selles esinenud juriidilised ebatäpsused kui ka nõudes märgitud summa.

"Seni ei ole kindlustusfirma avaldanud, kas ta on üldse nõus Alambra poolt põhjustatud reostuse eest tasuma ja kui, siis millises ulatuses," ütles Kasemaa.

Ta ei välistanud ka ajakirjanduses üles kerkinud võimalust, et kindlustusfirma võib Alambra laevaklassi kahtluse alla sattumise korral loobuda reostusega seotud kulutuste kandmisest. Siis peab tankerile esitatud nõuded tasuma aluse omanikfirma Starlady Marine Ltd.

Keskkonnainspektsiooni väitel lasi Alambra Muuga sadamas seistes merre 250 tonni masuuti, mille eest tuleb tasuda 45 miljonit krooni saastekahju. Alambra kapten märkis inspektsioonile saadetud deklaratsioonis laevalt merre sattunud masuudi koguseks 145 tonni.

Peale Alambra omaniku vastu kerkinud rahanõuete määras Tallinna linnakohus oktoobri alguses Alambra operaatorile halduskaristusena maksimaalse trahvi 100.000 krooni. Lisaks ähvardab kriminaalasi ja süüdimõistmise korral kuni kaheaastane karistus reostuses otseselt süüdi olevaid isikuid.

Kreeka tanker Alambra põhjustas Muuga sadamas reostuse 16. septembril.