“Kohtutäitur Hannes Järvalale määrati distsiplinaarkaristus ametikohuste süülise mittetäitmise eest,” ütles justiitsministeeriumi pressiesindaja Kristina Herodes.

Herodese sõnul ei andnud Järvala sissenõutud raha mitte klientidele edasi, vaid kandis selle oma kontole. Osa rahast, näiteks alimendid, andis täitur ka klientidele, nentis ta.

Kuriteo avastasid justiitsministeeriumi tsiviiltäitetalituse spetsialistid. Ametnikud uurisid eelmise aasta juunist kuni käesoleva aasta jaanuari lõpuni Järvala kontodelt tehtud ülekandeid. Selle aja jooksul oli mees Herodese sõnul 800.000 krooni klientide raha isiklikule kontole kandnud.

Distsiplinaarmenetlust Järvala süütegude suhtes alustas justiitsministeerium jaanuaris. Praeguseks on Järvala kliendid tagasi saanud 200.000 krooni, ütles Herodes. “Materjalid mehe tegevuse kohta on juba prokuratuuris,” lisas ta.

Seaduse järgi peab kohtutäitur sisse nõutud raha kliendi kontole kandma viie tööpäeva jooksul.

Eelmisel suvel jäi samalaadse kuriteoga vahele kohtutäitur Artur Hallik, keda süüdistati ametiarvelt ligi miljoni krooni riisumises, märkis ajaleht.

Herodese sõnul näitab selliste kuritegude avastamine, et mehhanism kohtutäiturite tegevuse kontrollimiseks töötab hästi. “Eks mõni arvab, et suudab süsteemi petta. Õnneks see nii ei ole,” ütles Herodes.

Vabakutseliste kohtutäiturite süsteem on praeguseks toiminud umbes kaks aastat, selle uudsus on Herodese sõnul üks põhjus, miks ametisse on sattunud küllalt palju ebausaldusväärseid täitureid.

Järvala kliendid jagatakse Herodes sõnul teiste kohtutäiturite vahel, seetõttu vabastatakse ta ametist alles märtsi lõpus.