"Mul on kahju, et see ebaproportsionaalselt kaua kestnud õudus selle kohtuprotsessi näol on saanud Eestis sellise lõpu. Kuid tihti öeldakse – parem õudne lõpp kui lõputu õudus," ütles Tuiksoo meediale saadetud avalduses.

"Ma tänan siiralt kõiki neid, kes on mind sel raskel ajal toetanud. Vastavalt Keskerakonna põhikirjale pole mul enam võimalik Keskerakonna liige olla, kuid soovin kõigile keskerakondlastele edu, jõudu ja jaksu.

Kinnitan aga veelkord, et ma pole seadust rikkunud ning kogu selles protsessis seitsme ja poole aasta jooksul on mind ebaõiglaselt süüdistatud ja jäetud arvestamata oluline tõendusmaterjal. Seega olen otsustanud pöörduda Euroopa Kohtusse."

Riigikohtu kriminaalkolleegium tunnistas maadevahetuse kriminaalasjas süüdistatavad altkäemaksu võtmise ja andmise asemel süüdi pistise võtmises ja andmises, jättes ringkonnakohtu mõistetud karistused muutmata. Ainsana lõpetati kriminaalmenetlus menetluse mõistliku aja möödumise tõttu Einar Vettuse suhtes.

Samal põhjusel kergendati ka Tuiksoo karistust: kui ringkonnakohus mõistis endisele põllumajandusministrile aasta ja kuue kuu pikkuse tingimisi vangistuse, siis riigikohtu otsusega jäi tema karistuseks kolm kuud vangistust kolmeaastase katseajaga.

Riigikogu liige Ester Tuiksoo pidi riigikohtu süüdimõistva otsuse tõttu lahkuma nii riigikogust kui ka Keskerakonnast.