Valvekohtuniku Piret Liivo otsusega vabanes esmaspäeval allkirja vastu vahi alt Eesti suurima heroiinikogusega tabatud Juri Kondratenko (34), keda politsei kahtlustab igakuiselt mitme kilo heroiini Eestisse veo organiseerimises, kirjutas Eesti Päevaleht.

Reedel vabastas kohtunik Ain Truu käenduse vastu vabastanud enne kolm korda kriminaalkorras karistatud Aleksandr Vinogradovi. Narkopolitsei väitel on mees allilmas tuntud isik. Tema kodust leiti vahistamisel suur kogus uimasteid.

“Arvan, et sellised inimesed peavad saama võimalikult range kohtlemise osaliseks, kuid eks iga kohtunik on oma otsuste eest ise vastutav,” ütles Tallinna linnakohtu esimees Helve Särgava.

Ka narkopolitsei komissar Eerik Heldna sõnul oli narkoärikate vabastamine halvaks üllatuseks, kuna tegemist ei ole tavaliste narkodiilerite, vaid selle äri keskastme juhtidega.

Kondratenko vahistati detsembri alguses Narva piiripunktis, kui tal oli kaasas üle 5000 USA dollari. Tema Lasnamäel üüritud garaažist sai politsei kätte 525 grammi heroiini.

Advokaadi taotlust vabastada varem dokumendi võltsimise eest karistatud Venemaa kodanik Kondratenko kautsjoni vastu kohus ei rahuldanud.

“Nüüd läksime kohtusse tema vahi all hoidmise pikendamist taotlema, kuid selle asemel vabastati süüdistatav üldse vahi Põhjuseks tõi kohus mehe kindla elu- ja töökoha ning perekondlikud põhjused,” lausus Heldna.

Suvest alates kohtunikuna töötav Liivo põhjendas uimastiärika vabastamist politsei koostatud vigase taotlusega.

Taotluse viga seisnes selles, et vahi all oleku pikendamise asemel oli dokumendis kirjas “vahi alla võtmine”. Komissar Heldna hinnangul pole neil kahel väljendil sisulist vahet.

Sama kriminaalasja raames oli kohus varem vabastanud Kondratenko suurkliendiks olnud naise, kelle kodust sai politsei kätte 75 grammi heroiini. Väidetavalt müüs naine iga kuu tänavadiileritele umbes 400 grammi heroiini.

Vabadusse pääses ka naise kliendiks olnud ebaseaduslikult Eestis viibinud aserbaidžaanlane Kamal, kellelt politsei leidis vahistamisel mitu grammi heroiini.

1. veebruaril käenduse vastu vabastatud Vinogradov vahistati novembris, kui tema Lasnamäe kodust väljus diiler koos uimastitega. Kodu läbiotsimisel leidsid politseinikud suure koguse uimastit.

Vinogradov on seotud kohtus arutlusel oleva kriminaalasjaga, kus kahte kesklinna endist patrullpolitseinikku süüdistatakse töö ajal uimastite müümises.

“Sama kriminaalasja raames oli ta korra käenduse vastu juba vabastatud. Kuna mees rikkus uuesti seadust, võeti ta vahi alla ning tema nii kergekäeline vabastamine on ennekuulmatu,” rääkis komissar Heldna.

Vinogradovi vabastanud kohtuniku Ain Truu sõnul lähtus ta meest vabastades sellest, et too polnud eelmise kriminaalasja uurimisest kõrvale hoidnud.

“Ta käitus korralikult ja seetõttu pole mul alust arvata, et ta edaspidi oma käitumist muudab. Tal on abikaasa ja ülalpidamisel vanaema. Mina ei leidnud tema vabastamisel mingit takistust. Kui mu määrus vale oli, siis ringkonnakohus tühistab selle,” sõnas Truu.