“Uurimisel on kindel eesmärk viia asi kohtusse. Loodan mitte niivõrd uurimise kui kohtu objektiivsusele. Seepärast keeldun uurimise ajal ütluste andmisest ja hakkan rääkima kohtus,” kinnitas Truu Pärnu Postimehele. Kohtuniku arvates võib temavastase rünnaku taga olla jõude, kelle huve ta on oma kutsetöös riivanud.

“Loomulikult oleme masenduses, sest iga selline asi on väga kahetsusväärne. Kahjuks on minu teadmised siinkohal nullis, sest asja uurib kaitsepolitsei,” lausus kohtu esimees Helve Särgava. Ta lisas, et Truu suhtes polnud mingeid kahtlusi. Kohtuniku ehtelembust, mille kohta olevat Särgava korduvalt märkusi teinud, ei saa esimehe sõnade kohaselt patuks lugeda. Särgava möönis, et väiksemaid menetlusnormide rikkumisi on Truul esinenud.

“Kui ma nüüd asjast kuulsin ja temalt selle kohta küsisin, ütles ta: midagi ei ole, see on 100 protsenti vale. Tuleb ära oodata, mis uurimine toob,” kinnitas Särgava.

Truu menetluses on enam kui 60 kriminaal- ja 30 väärteoasja. Kuna kohtunik on õigusemõistmisest kõrvaldatud, jagatakse esmaspäeval tema asjad teiste kohtunike vahel.

Põhiseaduse järgi võib kohtunikule kriminaalasjas süüdistuse esitada vaid riigikohtu üldkogu ettepanekul ja presidendi nõusolekul. Riigikohtu üldkogu peab saama vastava taotluse riigi peaprokurörilt. Kaitsepolitsei komissar Henno Kuurmann ütles Postimehele, et vastavaid taotlusi valmistatakse ette, ja avaldas lootust, et asja menetlus veel sel kuul areneb.

Kaitsepolitsei tunnistas kohtunik Truu altkäemaksu võtmises kahtlustatavaks kolmapäeval. Kuurmann keeldus kriminaalasja eeluurimise praeguses staadiumis asjaoludest rääkimast.