"Mulle tundub, et meie lugupeetud ametist lahkuv justiitsminister on sügavas eksituses. Arvandmed, mida kohtunike palgatõusu kohta edastatakse, on eksitavad," ütles Merle Parts.

"Eesti Kohtunike Ühing kindlasti suudab esitada täpse arvestuse selle väite tõestuseks. Kohtunikud on need riigiteenijad, kelle palka varasemalt enim kärbiti ja kui teha aritmeetilised arvestused ilmneb, et faktiliselt taastatakse kohtunike varasem palk, mitte aega ei suurendada seda laiaulatuslikult."

"Käesolevaks hetkeks on vastu võetud riigikogu poolt 16.12.2009 „Kõrgemate riigiteenijate ametipalkade seadus“, milline oma ettevalmistamise käigus läbis avatud parlamentaarsele menetlusele omase diskussiooni ja kui üks minister seab kahtluse alla riigikogus vastuvõetud seaduse, peavad olema selleks väga mõjuvad põhjendused," selgitas kohtunik.

Tema hinnangul ei tohiks väljakujunenud palgasüsteemi proportsioone võimuharude vahel ja kohtusüsteemi siseselt läbimõtlematult muuta, sellega saab kahjustatud ka võimude lahususe ja võrdsuse printsiip.

"Minister unustab, et sama seaduse muudatustega kaotatakse kohtunike lisatasu, milline eksisteerib teenistusaastate eest. Ka ei maksta kohtunikele preemiaid ega tulemustasusid."

Uue diskussiooni algatamisel palub kohtunik avalikustada prokuröridele ja justiitsministeeriumi ametnikele makstavad lisatasud, preemiad, tulemustasud ja kaaluda, kas õigusemõistmisega kokkupuutuvaid isikuid on eetiline premeerida, õigusemõistmise alane tegevus peaks olema distantseeritud preemiatest, tagamaks objektiivsuse.