Vanglast vabastatud laevakaitsja ema Maret Veikat ütles Delfile, et rääkis pojaga telefoni teel paar tundi tagasi. "Pärast vanglast vabastamist läheb neil hiilgavalt," kõneles ema. "Kui inimesed on pool aastat betooni peal maganud ja pärast seda saavad end sooja veega pesta ning voodis magada, siis need ongi jumalikud tingimused."

Otseselt keegi mehi hotellis ei valva, kuid nad peavad kaks korda päevas politseijaoskonnas end registreerima. "Bussiga viiakse nad politseijaoskonda ja tagasi," rääkis ema Maret. "Linna peal liikumine on neil vaba."

Veikati sõnul pole meestel midagi muud peale ootamise enda huvides teha, sest asju ajavad advokaadid. Kohtuistung, kus tuleb arutlusele meestele esitatud süüdistusest loobumine, toimub sel neljapäeval. "Eeldatavasti seal ei otsustata midagi, aga saab vähemalt teada, millal on järgmine istung," sõnas Veikat.

Veikati sõnul ei ole ta praegu pojale pakke saatnud. Küll aga varem vanglasse, kuhu läksid pakid kohale vahel 5-6 päevaga, mõni aga kahe nädalaga. "Viimast pakki me ei saatnud ära sellepärast, et veebruari algusest saadik anti lootust kautsjoni vastu vabastamiseks," ütles ta. "Nüüd ootame neljapäevase istungi ära ja kui öeldakse, kaua veel aega läheb, paneme järgmise paki teele."

Kuna meestel puuduvad dokumendid, siis nad ei saaks raha kätte. Seepärast on ema pojale seni saatnud lühikesi pükse, särke, jalanõusid, ajaviiteks ristsõnu, paberit ja pliiatseid. "Tädi saatis Laurile Eesti lipu, seda oli ka näha bussi aknast, millega mehi vanglast hotelli saadeti," märkis Veikat.

Indias 18. oktoobril kinni peetud Eesti kodanikud vabanesid 5. aprillil kautsjoni vastu Chennai vanglast. Eesti India saatkonna konsul Margus Särglepp on Chennais, et olla vabanenud Eesti kodanikele igakülgselt abiks.

26. märtsil otsustas Tamil Nadu ülemkohtu Madurai kolleegium Seaman Guard Ohio meeskonnaliikmed, sealhulgas 14 Eesti laevakaitsjat, kautsjoni vastu vabastada. Otsust täiendati 28. märtsil ning Eesti kodanike tööandja Advanfort tasus vastavalt lõplikele kautsjonitingimustele 2,5 miljoni ruupia, ehk umbes 30 250 euro suuruse kautsjoni 2. aprillil. Kohtuniku otsus kautsjoni vastu vabastamise kohta sisaldas muu hulgas ka tingimust kümne käendaja leidmise osas.

India Tamil Nadu osariigi politsei arreteeris 18. oktoobril kinni peetud USA mereturvafirma Advanfortile kuuluva piraaditõrjelaeva Seaman Guard Ohio 35 meeskonnaliiget, kelle hulgas on 14 Eesti kodanikku.

30. detsembril esitati kogu kinnipeetud meeskonnale süüdistus ebaseaduslikus kütuse tankimises, ebaseaduslikus relvade käitlemises ning ebaseaduslikus territoriaalvetesse sisenemises.