Kohus mõistis kõigis laskemoona ja lõhkeainega seotud süüdistustes õigeks Sulev Kiirendi (62) ning tema poja Kaupo Kiirendi (36) ja mõistis vaid ühes episoodis seitsmest süüdi kodakondsuseta avaari Alevdin Magomedovi (41).

Kohus mõistis Magomedovi süüdi vaid 23 jahipüssipadruni hoidmises ning Kaupo Kiirendi enda tarbeks kanepi kasvatamises ja karistas neid üheaastaste tingimisi vangistustega.

Kohus oli sunnitud kohtualused enamikus süüdistustes õigeks mõistma, sest kriminaalasjas kogutud tõendid ei olnud vormistatud kriminaalmenetluse koodeksi eeskirjade kohaselt, ütles BNS-ile linnakohtu kohtunik Valeri Lõõnik.

Kohtuotsuse järgi teostas ning vormistas keskkriminaalpolitsei läbiotsimised menetlusnorme rikkudes. Läbiotsimiste juures ei viibinud Magomedov ning samuti ei saanud ta allkirja vastu protokolli ärakirju, mida seadus ette näeb.

Ka ei viibinud kõigi läbiotsimistoimingute juures manukad ning nende juuresolekul ei vormistatud protokolli ega leitud esemete nimekirja.

Samuti tehti Magomedovi elukohas Lasnamäel pressitud taimset päritolu ainest paki ja padrunikesta võetus ilma uurija vastava määruseta.

Kohus leidis, et kriminaalasjas olevad fototabelid olid vaatluse protokolliga vormistamata, mistõttu puudus kinnitus fotodel olevate esemete leidmise kohta.

Prokurör Hinge Brand ütles BNS-ile, et protestib ülileebe kohtuotsuse kindlasti Tallinna ringkonnakohtus.

Prokurör nõudis veebruari lõpus Magomedovile püstoli Margolin, kuue summuti, ühe elektridetonaatori, 528 padruni, tsiviilkäibes keelatud lõhkeaine tetrüüli ja heksogeeni omandamise ning hoidmise ja kanepi kasvatamise eest 6,5-aastast vangistust.

Sulev Kiirendile nõudis prokurör lõhkeaine, padrunite, summutite, detonaatori ja kanepi ebaseadusliku hoidmise eest viieaastast vabadusekaotust kinnises vanglas.

Kaupo Kiirendile nõudis prokurör suure koguse laskemoona ja kuue summuti ebaseadusliku hoidmise ning kanepi kasvatamise ja sellest marihuaana valmistamise eest kokku kolmeaastast vangistust.

Keskkriminaalpolitsei süüdistuse järgi hoidsid Kiirendid väidetavalt Magomedovilt saadud keelatud kraami oma elukohas Harjumaal Raasiku vallas Järsi külas Timmu talus, kuni politsei selle läbiotsimise käigus konfiskeeris.