Reostus sattus joogivette tõenäoliselt sademeveega, mis pumbamaja põranda üle ujutas ja sealt torustikku imbus, vahendab BNS ajalehte Põhjarannik.

"Esimene signaal tuli meile terviseametilt, kes avastas kolibakteri Kohtla-Nõmme lastekodust võetud veeproovidest," ütles OÜ Järve Biopuhastus tootmisdirektor Andra Pärnamäe.

Ettevõte võttis pärast teate saamist kohe proovid veereservuaarist, veefiltrist, puurkaevust ja mitmelt poolt võrgust. "Puurkaevus oli vesi korras, aga veefiltris juba bakter sees. Suurvee ajal ujutab pinnasevesi tavaliselt Järve Biopuhastuse pumbamaja põranda üle. Ohtlikul ajal käivad ettevõtte töötajad pumbamaja kontrollimas, kuid tänavu kevadel sai vett põrandale liiga palju, torustik jäi vette ja kusagilt imbus kolibakter torudesse," märkis Pärnamäe.

Kui viis aastat tagasi Kohtla-Nõmme pumbamaja renoveeriti, jäi drenaaživee ärajuhtimine tähelepanuta. "See probleem on meile teada juba mitu aastat, paigaldasime sinna ka pumba, mis vee peaks välja viima, aga ilmselt on vaja võimsamat pumpa," lausus Pärnamäe.

Uute veeproovide analüüsivastused peaksid saabuma lähipäevil.

Viimati oli Kohtla-Nõmmel joogiveega suuremaid probleeme poolteist aastat tagasi, kui sademevesi renoveerimata jäänud veereservuaari tungis ja seal kolibakteri kasvama pani. 2009. aasta novembris paigaldas Järve Biopuhastus reservuaarile uue hüdroisolatsiooni ja uued luugid.

Kolibakter on üks paljudest bakteriliikidest, kes elab inimese jämesooles. Mujale sattudes võib see põhjustada ägedat kõhulahtisust, soolekahjustusi ning kuseteedepõletikke.